Βενζίνη ή ντίζελ;

Με την αύξηση των ρύπων στις μεγαλουπόλεις οδηγούνται μερικοί στην σκέψη ότι και ή δύναμη του πετρελαιοκινητήρα έχει πλησιάσει στο τέλος της. Είναι όμως έτσι; Πρέπει να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο με ντίζελ ;

Σίγουρα οι περισσότεροι που θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο σκέφτονται  την τσέπη τους. Σε αυτή την περίπτωση, πράγματι, οι ντίζελ κινητήρες καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο και το πετρέλαιο είναι φθηνότερο από την βενζίνη.

Τα μέσα επικοινωνίας προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση κατά καιρούς αλλά η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη.

 Το μεγαλύτερο μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας συμφωνεί ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το μέλλον μεσοπρόθεσμα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πετρελαιοκινητήρες βραχυπρόθεσμα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τελευταίοι κινητήρες ντίζελ είναι εξαιρετικά αποδοτικοί όταν πρόκειται για το πόσο καθαρά καίγονται τα καύσιμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι τελευταίοι κινητήρες ντίζελ, οι οποίοι πληρούν τους ισχύοντες κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων Euro 6, δεν είναι οι κύριοι ένοχοι περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Είναι γεγονός ότι οι τελευταίοι Euro 6 πετρελαιοκινητήρες είναι πολύ καλύτεροι από τους παλαιότερους πετρελαιοκινητήρες και η βιομηχανία έχει μειώσει δραστικά ή έχει εκτοπίσει ρύπους όπως τα σωματίδια και το θείο και οι νέοι πετρελαιοκινητήρες Euro 6 εκπέμπουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές NOX.

Λίγοι κατασκευαστές μιλάνε για το θάνατο του ντίζελ, αλλά παραδέχονται ότι επιταχύνεται η ανάπτυξη πιο αποδοτικών βενζινοκινητήρων και υβριδικών, plug-in υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο πετρέλαιο ντίζελ είναι χαμηλή, λόγω των εκπομπών. Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν την απομάκρυνση των καταναλωτών από το ντίζελ, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη τάση.

φυσικά όταν καλύπτουμε πολλά χιλιόμετρα ετησίως ο κινητήρας ντίζελ χρειάζεται λιγότερο καύσιμο σε σχέση με την βενζίνα.

Και φυσικά χάρη στις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι σημερινοί πετρελαιοκινητήρες εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε να εξαφανιστούν πολύ σύντομα.

Ας δούμε λοιπόν κάποια υπέρ και κατά…maxresdefault

Ντίζελ, ΝΟ και CO2

Η συνεχιζόμενη δημοτικότητα των κινητήρων ντίζελ είναι ότι συνήθως εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από έναν βενζινοκινητήρα ισοδύναμης ισχύος.
Το 2009, ψηφίστηκε νομοθεσία στην Ευρώπη που ανάγκασε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τα  CO2 των σειρών τους.

Αυτό συνέβαλε στην  αύξηση των πωλήσεων μικρότερων πετρελαιοκινητήρων με χαμηλές εκπομπές CO2.

Το θέμα όμως ότι οι κινητήρες ντίζελ εκτός από τις εκπομπές CO2 εκπέμπουν και τα οξείδια αζώτου (NO) τα οποία παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε κινητήρες ντίζελ παρά σε βενζίνη.

 Το NO καθίσταται επιβλαβές όταν αντιδρά στον αέρα για να δημιουργήσει διοξείδιο του αζώτου (NO2), το οποίο έχει συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα στον άνθρωπο, καθώς και με σκωρία και όξινη βροχή. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές NO, πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν τοποθετήσει τα συστήματα AdBlue στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, το οποίο είναι ένα υγρό με βάση την ουρία για να μετατρέψουν το NO σε αβλαβές άζωτο και νερό.

Επίσης υπάρχουν και τα σωματίδια τα οποία είναι άλλο ένα επιβλαβές προϊόν εξάτμισης στον ντίζελ – αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που μοιάζουν με αιθάλη μπορούν επίσης να προκαλέσουν και να προσθέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Τα περισσότερα αυτοκίνητα ντίζελ χρησιμοποιούν φίλτρο σωματιδίων ντίζελ (DPF) για να τα παγιδεύσουν και να αποτρέψουν την έξοδο από την εξάτμιση.

Τα συστήματα AdBlue και τα DPF αυξάνουν το κόστος κατασκευής και αγοράς από τον καταναλωτή  και μεγαλώνει η πολυπλοκότητα των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Και δεν μένουμε εδώ θα πρέπει και οδηγός να γνωρίζει κάποια πράγματα όσον αφορά για την σωστή λειτουργία και του  AdBlue και τα DPF εάν δεν θέλει να τρέχει στο συνεργείο.

Οι βενζινοκινητήρες, εν τω μεταξύ, παράγουν φυσικά οξείδιο του αζώτου, αλλά λόγω του διαφορετικού τρόπου καύσης των καυσαερίων σε αυτούς τους κινητήρες, τα καυσαέρια τους μπορούν να περάσουν από έναν καταλυτικό μετατροπέα τριών κατευθύνσεων, ο οποίος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του ΝΟ.

 Έτσι, αν και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες κυρώσεις που σχετίζονται με της εκπομπές των  CO2 από τα μοντέλα ντίζελ, τα ντίζελ χρειάζονται συνεχή και δαπανηρή ανάπτυξη της τεχνολογίας τους για την μείωση των ρύπων μπροστά στην ταχεία βελτιούμενη τεχνολογία των υβριδικών, ηλεκτρικών και εναλλακτικών καυσίμων.

main-qimg-684b64a2348364b33607f4e45baf4d24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *