Αξίες και ιδανικά στη σύγχρονη αυτοκίνηση

Φίλες και φίλοι του car-moto.info καλησπέρα. Αυτή τη φορά δεν θα καταπιαστώ με κάποιο τεχνικό θέμα αλλά με κάτι πιο ‘’θεωρητικό-φιλοσοφικό’’. Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλές εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου είτε σε επίπεδο νέων τεχνολογιών είτε σε αλλαγή βασικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων κάποιων αυτοκινητοβιομηχανιών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Στα μέσα του καλοκαιριού η BMW παρουσίασε την νέα Σειρά 1. Με νέα σχεδιαστική φιλοσοφία, μεγαλύτερες διαστάσεις, νέο Infotainmentsystem,το οποίο περιλαμβάνει φωνητικές εντολές αλλά και χρήση χειρονομιών από τον οδηγό, νέους οικονομικούς κινητήρες και κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα. Ναι σωστά διαβάσατε, η νέα Σειρά 1 3ης γενιάς είναι προσθιοκίνητη. Κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα πώς και γιατί μία εταιρία που είχε σημαία την πισωκίνητη διάταξη αποφασίζει να αλλάξει τελείως τη διάταξη της τουλάχιστον για το συγκεκριμένο μοντέλο. Είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις? Αλλάζει κάτι στη συνείδηση το κόσμου ως προς την αγαπημένη του μάρκα? Βέβαια μην ξεχνάμε ότι και η Mercedes Benz A Class έχει διάταξη στον εμπρόσθιο άξονα κάτι το οποίο δεν έχει επηρεάσει σε κανένα βαθμό τις πωλήσεις και την επιτυχία του μοντέλου. Η BMW πριν ακόμα και την παρουσίαση της 2ης γενιάς της σειράς 1 είχε αφήσει να εννοηθεί ότι στο μέλλον θα υπάρξει και μοντέλο με κίνηση στον εμπρόσθιο άξονα. Χαρακτηριστική ήταν η καμπάνια της εταιρίας με τον λαγό που είχε μεγαλύτερα τα μπροστινά του πόδια (παρατίθεται φωτογραφία). Η νέα Σειρά 1 βασίζεται σε νέο πλαίσιο που προσφέρει μεγαλύτερους χώρους -ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των προηγούμενων μοντέλων- και δυνατότητα για ύπαρξη τετρακίνητων μοντέλων. Το πρόσημο σύμφωνα με την εταιρία είναι θετικό αφού η κατανομή βάρους παραμένει στο 50/50 αλλά και ένα νέο σύστημα ευστάθειας εξασφαλίζει την ασφαλή και γρήγορη οδήγηση κάτω από όλες τις συνθήκες σε σημείο που δεν γίνεται αντιληπτή η νέα προσθιοκίνητη διάταξη.

Πολλοί λάτρες του αυτοκινήτου ανά τον κόσμο αρέσκονται στο να παθιάζονται με την αγαπημένη τους μάρκα, κάτι σαν την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα. Αν για παράδειγμα είσαι φανατικός υποστηρικτής της AlfaRomeoείσαι για πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως η σχεδίαση, η οδική συμπεριφορά και το συναισθηματικό δέσιμο που σου προκαλούν τα αυτοκίνητα αυτά. Στον αντίποδα έχουμε τους φανατικούς της ιαπωνικής σχολής πχτηςHondaοι οποίοι πίνουν νερό στο όνομα του VTECκαι των πολύστροφων κινητήρων της.  Φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει την επιτυχία που είχε το GroupVW πριν από περίπου 10 χρόνια όταν σχεδόν ολόκληρη η γκάμα των μοντέλων της περιλάμβανε τον πασπαρτού 1800αρη 20βαλβιδο τούρμπο κινητήρα σε συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης. Μία διάταξη η οποία δημιούργησε κατά κάποιο τρόπο μία δικής της κατηγορίακατακτώντας όχι μόνο σημαντικό μερίδιο της αγοράς αλλά και αρκετούς φανατικούς σε όλο τον κόσμο.

Αυτά είναι μικρά παραδείγματα που μας δείχνουν την αγάπη του κόσμου για την εκάστοτε μάρκα, μία αγάπη στην οποία βασίζεται καμία φορά και μεγάλο μέρος του μάρκετινγκ της κάθε εταιρίας προκειμένου να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα του αγοραστικού κοινού. 

Και φτάνουμε πλέον στην πιο σπουδαία είδηση των τελευταίων ημερών, που δεν είναι άλλη από την παρουσίαση της PorscheTaycan-της πρώτης αμιγώς ηλεκτροκίνητης Porsche παραγωγής. Ένα αυτοκίνητο που κουβαλάει απίστευτη τεχνολογία όπως 2 ηλεκτροκινητήρες, λειτουργεία overboost, τετρακίνηση, ένα νέο κιβώτιο 2 ταχυτήτων και αυτονομία έως και 400 χλμ. Ένα αυτοκίνητο που δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις αλλά και την ικανότητα της εταιρίας να προσαρμόζεται στις μελλοντικές προκλήσεις. Τι κρύβει όμως η παραγωγή ενός τέτοιου μοντέλου από μία εταιρία που συνυφασμένη με τη σπορ οδήγηση; Προσωπικά ένα όνομα έρχεται στο μυαλό μου και αυτό είναι της TESLA. Μια εταιρία χωρίς καθόλου αυτοκινητιστικό παρελθόν κατάφερε όχι μόνο να αφήσει το στίγμα της σε ένα χώρο μέχρι πρότινος άγνωστο γι’ αυτήν αλλά κατάφερε και να ‘’ενοχλήσει τους παλιούς’’ στον χώρο του αυτοκινήτου. Θα χαρακτήριζα την TESLA σαν την APPLE της αυτοκινητοβιομηχανίας, που όταν όλες οι εταιρίες διέθεταν στην αγορά κινητά τηλέφωνα με φυσικά πλήκτρα η APPLEπαρουσίασε κινητό με οθόνη αφής. Έτσι και η TESLAήταν η πρώτη που έβγαλε στη παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικό όχημα τη στιγμή που οι υπόλοιποι είχαν στην γκάμα τους υβριδικά οχήματα αλλά και κινητήρες μικρού κυβισμού με μεγάλη ιπποδύναμη με σκοπό να καταφέρουν χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων(επίσης από την 01/09/2019 έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα νόρμα για της εκπομπές καυσαερίων EURO 6d).

Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω πως οι εταιρίες αλλάζουν γιατί αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της εποχής. Για να παρουσιάσει η BMWπροσθιοκίνητο μοντέλο σίγουρα υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο από πίσω, δεν σημαίνει όμως ότι η εταιρία ξαφνικά έχασε τον χαρακτήρα της.Η PORSCHETAYCANθα μπορούσε πολύ άνετα να βγει στη παραγωγή αφού η τεχνογνωσία και η εμπειρία από πλευράς PORSCHE υπάρχει αλλά η παρουσίαση της τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως αποτελεί αποτέλεσμα της ‘’πίεσης’’ πού ασκεί η TESLAστο χώρο του αυτοκινήτου. Η TESLAδεν θα πάρει μερίδιο αγοράς από την PORSCHEαλλά το γεγονός ότι κατάφερε να ‘’ζορίσει΄΄ έναν κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας να κατασκευάσει ένα αμιγώς ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο ίσως είναι η μεγαλύτερη είδηση.

   Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης

Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

Photo credits: BMW, wired.com, driving.co.uk, express.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *