Ford Focus Active 2.0 tdci Ecoblue

gb-1 gr-1

Στην ολοένα και αυξανόμενη κατηγορία των crossover οχημάτων, εκείνων δηλαδή που συνδυάζουν την ευρυχωρία, την πρακτικότητα αλλά και τις εκτός δρόμου δυνατότητες, έρχεται να προστεθεί και η Ford με ένα αρκετά γνώριμο μοντέλο όπως το Focus.

Τη σειρά Active της Ford τη γνωρίσαμε μέσα από το Fiesta και πλέον εντάσσεται και το Focus  σε αυτή τη γκάμα. Το Focus Active διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες εκδόσεις της σειράς αφού είναι ψηλότερο κατά 30mm στον εμπρόσθιο άξονα και 34mm στον πίσω άξονα και φυσικά από τη διαφορετική μάσκα και τους νέους προφυλακτήρες. Στη διάθεση μας είχαμε την station wagon έκδοση, με την hatchback να είναι επίσης διαθέσιμη στην αγορά. Το Focus Active της δοκιμής μας ήταν βαμμένο στο Glow Orange  χρώμα το οποίο παρεμπιπτόντως  είναι και το χρώμα λανσαρίσματος του μοντέλου, το οποίο ταιριάζει τόσο στην εμφάνιση όσο και στον χαρακτήρα του. Η συγκεκριμένη έκδοση επίσης πατάει πάνω σε 18αρες ζάντες με λάστιχα 215/50R18 αλλά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας λόγω χειμερινών ελαστικών ήταν εξοπλισμένο με τροχούς 16 ιντσών.

Εσωτερικό

Στο εσωτερικό η εικόνα δείχνει και είναι πολύ φρέσκια και νεανική. Η 4η γενιά του Focus παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου και σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές η Ford κατάφερε να παρουσιάσει ένα πολύ σύγχρονο και δυναμικό σχήμα και φυσικά η ίδια φιλοσοφία πέρασε και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Στη κορυφή της κεντρικής κονσόλας δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής των 8 ιντσών που φιλοξενεί το Ford Sync 3, την νέα έκδοση του συστήματος πολυμέσων της εταιρίας. Επίσης νέος είναι και ο πίνακας οργάνων που συνδυάζει αναλογικά όργανα αλλά και μία υψηλής ευκρίνειας οθόνη. Τα υλικά και η ποιότητα συναρμογής είναι σε υψηλά επίπεδα και γενικά  η συνολική εικόνα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι αρκετοί τόσο στην καμπίνα όσο και στον χώρο αποσκευών με την πρακτικότητα και την εργονομία να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της έκδοσης Active.  Η νέα γενιά του Focus προσφέρει μεγαλύτερο χώρο για τους επιβάτες και συγκεκριμένα οι πίσω επιβάτες θα βρουν αρκετά μεγάλο χώρο τόσο για τα πόδια όσο και το κεφάλι. Ο χώρος αποσκευών δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και συγκεκριμένα στη station wagon έκδοση της δοκιμής μας η χωρητικότητα φτάνει τα 608 λίτρα και μπορεί πολύ εύκολα να αυξηθεί με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων φτάνοντας έως και τα 1653 λίτρα.

Οδηγικά

Το Ford Focus ανέκαθεν ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον οδηγικά αυτοκίνητο και το Active δεν αποτελεί φυσικά εξαίρεση. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή και η χαμηλή θέση οδήγησης ενισχύει ακόμα πιο πολύ την αυτοπεποίθηση του οδηγού. Σημαντική διαφορά για την έκδοση Active είναι η απουσία της ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα και η αντικατάσταση της από ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό. Στο δρόμο το αυτοκίνητο συμπεριφέρεται υποδειγματικά με την συμπεριφορά του να είναι πάντα προβλέψιμη και ασφαλής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά την απουσία 4κινησης η Ford έχει προσθέσει ειδικά για το Active 2 νέα προγράμματα οδήγησης προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την έλλειψη. Συγκεκριμένα εκτός των βασικών επιλογών όπως NORMAL, ECO και SPORT έχουμε επιλογή για ολισθηρό οδόστρωμα αλλά και κίνηση σε χώμα. Τα συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά αλλάζουν την παρεμβατικότητα του traction control με σκοπό να αποτρέψει τυχόν ολίσθηση των τροχών σε ολισθηρό οδόστρωμα ή να επιτρέψει την ολίσθηση αυτών όταν κινούμαστε σε δρόμο με πατημένο χώμα ή χαλίκι. Πέρα από το επαρχιακό δίκτυο το Focus είναι ιδανικό για μεγάλα ταξίδια αφού πέρα από την ευρυχωρία και την άνεση είναι ιδιαίτερα ήσυχο και δε επηρεάζεται από αεροδυναμικούς θορύβους. Σε αυτό βέβαια έχει ιδιαίτερη συμβολή και το μηχανικό σύνολο του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας φορούσε τον νέο 2λιτρο diesel  τεχνολογίας Ecoblue με απόδοση 150 ίππων και 370Νm ροπής ο οποίος σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων χαρίζει άνετη μετακίνηση και φυσικά χαμηλή κατανάλωση. Η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση και το κιβώτιο ανεβάζει γρήγορα και χωρίς διακοπές στην επιτάχυνση ενώ παράλληλα είναι εξίσου φιλικό και στα κατεβάσματα κυρίως στη  χειροκίνητη λειτουργία. Επίσης ο κινητήρας διαθέτει καταλύτη SCR και είναι σύμφωνος με τα πρότυπα Euro 6d.

Τεχνολογία και ασφάλεια

Το Focus Active έρχεται με ένα μεγάλο πακέτο τεχνολογιών που κάνουν την ζωή του οδηγού εύκολη και ασφαλή. Εδώ λοιπόν συναντάμε συστήματα υποβοήθησης όπως ενεργό cruise control , σύστημα ελέγχου λωρίδας και κόπωσης του οδηγού και φυσικά αυτόματο παρκάρισμα. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένο με προβολείς  τεχνολογίας LED οι οποίοι παρέχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της μεγάλης σκάλας ενώ μπορούν να ακολουθούν και την πορεία του οχήματος στης στροφές παίρνοντας την απαραίτητη πληροφόρηση από το σύστημα διεύθυνσης.  Το σύστημα Sync 3 εκτός του συστήματος πλοήγησης ενσωματώνει φωνητικές εντολές, σύνδεση με κινητό τηλέφωνο ( Android-IOS) και επιτρέπει μέσω εφαρμογής στο κινητό μας τηλέφωνο να μπορούμε να έχουμε πλήρη εποπτεία του οχήματος μας όπως συνολικά χιλιόμετρα, υπολειπόμενο καύσιμο στο ρεζερβουάρ, πίεση ελαστικών αλλά και την ακριβή τοποθεσία του.

To Ford Focus Active είναι ένα ενδιαφέρον αυτοκίνητο που καταφέρνει να συνδυάσει όλα όσα ζητάει ο σύγχρονος οδηγός όπως ασφάλεια, οικονομία αλλά και ένα πλήρες τεχνολογικό πακέτο. Καταφέρνει να συνδυάσει με μεγάλη ευκολία τον οικογενειακό χαρακτήρα αλλά και τις υπό προϋποθέσεις εκτός δρόμου δυνατότητες χωρίς να γίνεται θυσία στα έντονα οδηγικά      χαρακτηριστικά.

Konstantinos Bekiaris
Dipl. Automobilingenieur FH

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *