Mercedes Benz GLE 300d

gb-1 gr-1

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει η κατηγορία των SUV – των οχημάτων δηλαδή που συνδυάζουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες με την άνεση της κίνησης εντός δρόμου- την ολοένα και αυξανόμενη απήχηση του αγοραστικού κοινού. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές διαθέτουν τουλάχιστον 3 διαφορετικά αμαξώματα στη κατηγορία των SUV με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών. Στις ανάγκες αυτές δεν συγκαταλέγονται μόνο οι

χώροι και η πρακτικότητα αλλά κυρίως ο εξοπλισμός, η κορυφαία οδική συμπεριφορά και για πολλούς  ακόμα το status που προσφέρει η κατοχή ενός τέτοιου οχήματος.

Τα σύγχρονα SUV (Sport Utility Vehicles) είναι οχήματα που προσφέρουν μία πληθώρα χαρακτηριστικών όπως δυναμική οδική συμπεριφορά, κορυφαίο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας και φυσικά τους απαραίτητους χώρους για τους επιβάτες.  Είναι οχήματα που ξεφεύγουν από τη στενή έννοια του όρου ´´εκτός δρόμου´´ και ορίζουν ένα νέο status τόσο στην συνείδηση του αγοραστικού κοινού όσο και στον τρόπο που βλέπουμε τα οχήματα αυτής της κατηγορίας. Ένα τέτοιο όχημα είναι και αυτό της δοκιμής μας και φυσικά κάνουμε λόγω για την Mercedes Benz GLE 300d.

Την GLE την γνωρίσαμε με την coupe εκδοχή της που αποτελούσε το αντίπαλο δέος της BMW X6. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε την ´´hatchback´´ έκδοση της και συγκεκριμένα με τον 2λιτρό τουρμποντίζελ των 245 ίππων.

Υπερβολή

Η λέξη υπερβολή θα έλεγα ταιριάζει γάντι στο χαρακτήρα και την εμφάνιση της GLE. Σχεδιαστικά το αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα δυναμικό, δεν κρύβει καθόλου τον όγκο του και με το πακέτο AMG που ήταν εξοπλισμένο το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, όλα πάνω στο αυτοκίνητο ήταν και έδειχναν υπερτονισμένα. Πως θα μπορούσε διαφορετικά αφού οι έξτρα τροχοί των 22 ιντσών δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το ύφος του αυτοκινήτου. Επίσης το αεροδυναμικό πακέτο  της έκδοσης AMG αλλά και 2 διπλή απόληξη της εξάτμισης έρχονται να ολοκληρώσουν την δυναμική εμφάνιση της GLE.

Ίδια φυσικά είναι και η εικόνα στο εσωτερικό του οχήματος με τα σπορ καθίσματα και το φαλτσοκομμένο σπορ τριάκτινο τιμόνι να σε βάζουν αμέσως στο κλίμα.           Όμως το στοιχείο που προκαλεί το θαυμασμό είναι φυσικά ο εξοπλισμός του οχήματος. Τη θέση του παραδοσιακού πίνακα οργάνων έχει πάρει μια τεράστια οθόνη αφής η οποία εκτείνεται μέχρι και τη κεντρική κονσόλα. Το σύστημα αυτό έχει την ονομασία MUBX και το πρωτογνωρίσαμε στην ήδη υπάρχουσα γενιά της Α-Class. Συνδυάζει όλες τις γνωστές λειτουργίες όπως σύνδεση με τηλέφωνο, πλοήγηση, φωνητικές εντολές, πρόγνωση καιρού κ.α. απλά στην περίπτωση της GLE υπάρχουν ακόμα περισσότερα στοιχεία. Εδώ ο οδηγός έχει την δυνατότητα με την βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) να βλέπει το ακριβές σημείο που θα πρέπει να στρίψει το όχημα του αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του δρόμου. Την ίδια αίσθηση θα αποκομίσει ο οδηγός και σε μία βραδινή διαδρομή αφού η χρήση θερμοκάμερας θα τον ενημερώσει για την πιθανή ύπαρξη μικρών ζώων στην άκρη του δρόμου. Στα σύν είναι φυσικά και το head-up display που είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστο και καλαίσθητο. Για τους οδηγούς που είναι συνέχεια εν κινήσει η GLE έχει καλά νέα, αφού προσφέρει σε κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης να μπορούν να φορτίσουν το τηλέφωνο τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στην κεντρική κονσόλα.

Και αφού δηλώσαμε τον προορισμό μας στο GPS και φορτίζουμε το κινητό τηλέφωνο σειρά έχει η ρύθμιση του καθίσματος και φυσικά ο φωτισμός του εσωτερικού. Τα καθίσματα της GLE προσφέρουν μία πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων όπως η πλήρης ηλεκτρική ρύθμιση αυτών, η λειτουργία μασάζ καθώς επίσης και η συνεχώς μεταβαλλόμενη στήριξη για οδηγό και συνοδηγό αποτρέποντας έτσι τις ενοχλήσεις στη μέση κατά τη διάρκεια ενός πολύωρου ταξιδιού. Φυσικά η θέρμανση στα εμπρός καθίσματα είναι αυτονόητη όπως επίσης και η δυνατότητα ψύξης των καθισμάτων- χρήσιμο χαρακτηριστικό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η επιλογή διαφορετικού χρώματος φωτισμού στο εσωτερικό δίνει μία διαφορετική νότα στη διαμόρφωση της καμπίνας του αυτοκίνητου ανάλογα με τη διάθεση του οδηγού  και αν αυτό σας φαίνεται συνηθισμένο τότε η δυνατότητα επιλογής και αρώματος για το εσωτερικό δίνει σίγουρα μία αίσθηση πολυτέλειας και exclusivity. Στην εξίσωση παραμένουν φυσικά και οι πίσω επιβάτες αφού εκτός από το 4ζωνικό σύστημα κλιματισμού υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης του καθίσματος κυρίως ως προς την απόσταση. Τέλος ο χώρος αποσκευών για το μέγεθος του αυτοκινήτου θα μπορούσε να ήταν αισθητά μεγαλύτερος, με την υπάρχουσα χωρητικότητά να επαρκεί για 4 άτομα με τις αποσκευές τους.

Οδηγικά

Αφού περάσει ο οδηγός ομολογούμενος αρκετό χρόνο παίζοντας με τις αμέτρητες ρυθμίσεις του αυτοκινήτου σειρά έχει και το οδηγικό κομμάτι. Κίνηση στο βαρύ αμάξωμα της GLE δίνει ο 2λιτρος διπλοτούρμπινος ντίζελ κινητήρας απόδοσης 245 ίππων και 500 Νm ροπής που συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 9G-tronic και κίνηση στους 4 τροχούς. Παρότι ο κινητήρας είναι μονάχα 2.000 κυβικά κινεί άνετα την GLE χωρίς όμως η λειτουργία του να εντυπωσιάζει. Ναι μεν είναι δυνατός και η ισχύς είναι παρούσα σε κάθε φάσμα στροφών αλλά κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης έχεις την αίσθηση ότι θα ήθελες ακόμα 100 ίππους παραπάνω ή 2 ακόμα κυλίνδρους τα οποία βρίσκεις με το ανάλογα αντίτιμο φυσικά στην εξακύλινδρη 400d με απόδοση 330 ίππων και 700 Νm ροπής. Για τους οδηγούς που μπορεί να μην έχουν την όρεξη να οδηγήσουν στο σπίτι μετά τη δουλεία η GLE επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 με τον οδηγό να πρέπει να αγγίζει το τιμόνι κάθε 20 δευτερόλεπτα. Φυσικά για τις εκτός δρόμου εξορμήσεις υπάρχει και η δυνατότητα αυξομείωσης του οχήματος από το έδαφος ανάλογα με τις απαιτήσεις του οδοστρώματος και του οδηγού. 

 Η GLE είναι ένα μεγάλο και βαρύ SUV με μοντέρνα εμφάνιση και έναν εξοπλισμό πραγματικά δίχως τέλος. Δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ζεις και να ταξιδεύεις και σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι μέσα σε μία κάψουλα και τίποτα από τον εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να διαταράξει αυτή την ηρεμία  και ασφάλεια που βιώνεις με την GLE. Σου δίνει πραγματικά τα πάντα και σε ανεβάζει σε άλλο επίπεδο οδηγικού ευ ζην που όμοιο του συναντάς μόνο σε αντίστοιχα μοντέλα της Mercedes. Βέβαια το ευ ζην κοστίζει και στην έκδοση της δοκιμής μας θα στοιχίσει λίγο πάνω από τα 150.000 ευρώ. O 2λίτρος κινητήρας της έκδοσης 300d είναι αξιοπρεπέστατος με ικανοποιητική δύναμη και ροπή αλλά σίγουρα ο εξακύλινδρος vτίζελ της 400d ταιριάζει απόλυτα στο ύφος και το χαρακτήρα της GLE.

Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *