Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση (Brake Energy Regeneration).

 Μια πρωτοποριακή εφαρμογή έχει μπει  στις αυτοκινητοβιομηχανίες εκμεταλλεύοντας  την πέδηση και την επιβράδυνση του αυτοκινήτου για να φορτίζουμε την μπαταρία  και να τροφοδοτούν  τις ηλεκτρικές καταναλώσεις του οχήματος.

 21 Untitled-1 Untitled-2
Αυτό έχει και ένα επιπλέον ουσιαστικό πλεονέκτημα, την  μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου σε ποσοστό 3-10% ανάλογα. Αφού λοιπόν οι καταναλώσεις τροφοδοτούνται από το σύστημα αυτό, η πλήρη ισχύ του κινητήρα  διατίθεται ολόκληρη για την επιτάχυνση του κινητήρα.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα απαιτούν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα. Αυτό οφείλεται στα πολλά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα άνεσης και ασφάλειας που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα.
Μία από τις εταιρείας που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα είναι και η Mazda με την ονομασία  i-ELOOP.
Συνολικά, η Mazda υπόσχεται εξοικονόμηση καυσίμου έως και 10 τοις εκατό σε σχέση με τα αυτοκίνητα που δεν είναι εξοπλισμένα με ανατροφοδότηση  πέδησης.
Το σύστημα εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια, η οποία, σε διαφορετική περίπτωση, θα χανόταν. Ή αλλιώς το σύστημα «I-ELOOP» λειτουργεί όταν το όχημα επιβραδύνει, μειώνοντας την ανάγκη για τον κινητήρα να καίει επιπλέον καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το σύστημα  «i-ELOOP» διαθέτει :

–           ένα μία μεταβλητή γεννήτρια τάσης 12-25V,
–          Ένα  χαμηλής αντίστασης ηλεκτρικό διπλό πυκνωτή
–          και ένας μετατροπέας DC / DC.
–          Μεταβλητή γεννήτρια τάσης 12-25V

Είναι ένας ηλεκτρικός κινητήρας ή γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όταν το όχημα επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να ανακτούμε ένα μέρος της κινητικής ενέργειας του οχήματος και την αποθηκεύουμε.
Η γεννήτρια αυτή αρχίζει  να μετατρέπει την επιβράδυνση του οχήματος  τη στιγμή που ο οδηγός σηκώνει το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού και το όχημα αρχίζει να επιβραδύνεται.
Η μεταβλητή γεννήτρια παράγει ηλεκτρική τάση μέχρι και 25V για μέγιστη απόδοση πριν από την αποστολή για το ηλεκτρικό διπλό στρώμα πυκνωτών (EDLC) για την αποθήκευση.
Επιπλέον όταν πιέζετε το πεντάλ του γκαζιού, ο εναλλάκτης τίθεται εκτός λειτουργίας. Έτσι, ολόκληρη η ισχύς του κινητήρα μπορεί να μεταφερθεί στους κινητήριους τροχούς.
Χαμηλής αντίστασης ηλεκτρικός διπλός πυκνωτής
Ο πυκνωτής, που έχει αναπτυχθεί ειδικά για χρήση σε ένα όχημα, μπορεί να φορτιστεί πλήρως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείται πυκνωτής γιατί μπορεί να φορτιστεί και να αποφορτιστεί γρήγορα και είναι ανθεκτικός στην φθορά από την παρατεταμένη χρήση.
Ό διπλός πυκνωτής  αποθηκεύει λοιπόν την ενέργεια και την αποδίδει για την φόρτιση της μπαταρίας αλλά και για την τροφοδότηση όλων των ηλεκτρικών εξαρτημάτων καθώς και για το σύστημα κλιματισμού

Μετατροπέας DC / DC
Ο μετατροπέα DC / DC μειώνει  την ηλεκτρική ενέργεια από 25V σε 12V πριν διανεμηθεί απευθείας στα ηλεκτρικά εξαρτήματα του οχήματος. Το σύστημα φορτίζει επίσης την μπαταρία του οχήματος, όπως απαιτείται.
Για λόγους ασφαλείας, η Ανάκτηση Ενέργειας από την Πέδηση παρακολουθεί το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και, αν χρειαστεί, θα συνεχίσει να τη φορτίζει ακόμα και κατά την επιτάχυνση, ώστε να αποτρέψει μία ενδεχόμενη πλήρη αποφόρτισή της.
Η Mazda συνεχίζει και προσπαθεί να παραδώσει τα οχήματα με εξαιρετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *