Σύστημα XDS

Το σύστημα XDS που έχει αναπτυχτεί από την  Skoda  είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού  EDS και προσφέρει  δυναμική οδήγηση.
Και ό λόγος ύπαρξης του συστήματος είναι γιατί κατά τον σπορτίφ τρόπο οδήγησης και κατά την γρήγορη οδήγηση στις στροφές λόγω της επενέργειας της φυγόκεντρης δύναμης το όχημα παίρνει κλίση προς τα έξω  και μειώνεται η πρόσφυση των εσωτερικών τροχών.
Σε ακραίες όμως  συνθήκες μπορεί ο εσωτερικός κινητήριος τροχός να χάσει την επαφή με το οδόστρωμα και να περιστρέφεται ελεύθερα.  Σε αυτήν την περίπτωση επειδή ο εσωτερικός είναι ελεύθερος  θα πάρει την μεγαλύτερη περιστροφή σε σχέση με τον εξωτερικό, έτσι ώστε το όχημα σε κάποια σημεία της στροφής να μην είναι πλέον διευθυνόμενο (εμπρόσθια κίνηση).
Το σύστημα XDS επεμβαίνει εκείνη την στιγμή  και φρενάρει τον ελεύθερο εσωτερικό τροχό, έτσι ώστε ο εξωτερικός κινητήριος τροχός μέσω του διαφορικού να είναι σε θέση να μεταφέρει την ισχύ στο οδόστρωμα.
Έτσι η συμπεριφορά του οχήματος κατά την πορεία στην στροφή παραμένει ουδέτερη και ελεγχόμενη.

 Κατασκευή
Το υδραυλικό σύστημα πέδησης του συστήματος XDS είναι παρόμοιο με του συστήματος EDS.
Το υδραυλικό κύκλωμα απαιτεί τον ξεχωριστό έλεγχο πέδησης σε  κάθε κινητήριο τροχό.
Η διαφορά με το σύστημα EDS(ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό) βρίσκεται στην ένταση της πέδησης και στον αριθμό των παραμέτρων που λαμβάνονται υπόψη κατά την ρύθμιση.
Το σύστημα XDS χρησιμοποιεί τις πληροφορίες :
–       από τους αισθητήρες στροφών των τροχών του ABS
–       τους αισθητήρες της φυγόκεντρης επιτάχυνσης
–       και του αισθητήρα γωνίας του τιμονιού.

Αν ο εγκέφαλος αναγνωρίσει κάποια κατάσταση, όπου απαιτείται η επέμβαση του συστήματος XDS, τότε το κύκλωμα ρύθμισης φρενάρει με αυξημένη πίεση πέδησης τον ελεύθερο τροχό, χωρίς να χρειαστεί να πατηθεί το πεντάλ του φρένου

 SNAG_Program-0384 SNAG_Program-0386 Untitled-1

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *