Τοποθέτηση lpg σε diesel κινητήρα

Ένα μεγάλο κομμάτι που ξεκινάει για τους πετρελαιοκινητήρες είναι η τοποθέτηση  και λειτουργία με LPG.
Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι εάν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης συστήματος υγραεριοκίνησης. Και εάν υπάρχει δυνατότητα εάν συμφέρει οικονομικά αυτή η μετασκευή.
Οι πετρελαιοκινητήρες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες και πρέπει εδώ να τις αναφέρουμε για να καταλάβουμε ότι η τοποθέτηση LPG δεν είναι απλή υπόθεση όπως στους βενζινοκινητήρες.
–          Στους κινητήρες ντίζελ έχουμε την μεγάλη του απόδοση στις χαμηλές στροφές και γενικότερα δουλεύουν σε χαμηλά σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες.
–          Οι συμπιέσεις φτάνουν το 16:1 και πάνω ενώ το υγραέριο χρειάζεται συμπίεση 10:1 περίπου.  Αυτό δυσκολεύει από τεχνικής άποψης την μετατροπή του κινητήρα ντίζελ σε lpg.
–          Επιπλέον έχουμε διαφορά στον τρόπο που καίγεται το καύσιμο. Το πετρέλαιο ξέρουμε ότι καίγεται με  αυτανάφλεξη  και ότι στερείται μπουζί. Η αυτανάφλεξη λοιπόν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία εξαρτάται από τον χρόνο παραμονής του καυσίμου, τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας  που επικρατούν στους κυλίνδρους και συγκεκριμένα στους θαλάμους καύσης. Συνέπεια αυτού η θερμοκρασία αυτανάφλεξης του πετρελαίου είναι πολύ μεγαλύτερη από την θερμοκρασία λειτουργίας του υγραερίου. Πως λοιπόν θα μπορέσω να αντιμετωπίσω κατασκευαστικά αυτά τα προβλήματα;

Όπως προκύπτει λοιπόν  για να μετατρέψω ένα πετρελαιοκινητήρα σε υγραεριοκίνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσω αυτά τα προβλήματα.  Παρόλο που κάποιος σχετικώς με το αντικείμενο δυσκολεύεται να προτείνει  λύση για το θέμα αυτό, έχουν αναπτυχθεί κάποιες θεωρίες οι οποίες ίσως αποτελούν την βάση για μελλοντική εξέλιξη.

Δύο λοιπόν είναι οι θεωρίες :

  1. Η μία θεωρία θέλει να προσθέτουμε μπουζί στην κυλινδροκεφαλή και να μεταβάλουμε την συμπίεση στους κυλίνδρους.

Η τοποθέτηση των μπουζί επάνω στην κυλινδροκεφαλή, θα είναι εφικτή εάν υπάρχει ¨ψαχνό¨ κοντά στα μπέκ του πετρελαίου. Φυσικά θα πρέπει να αφαιρεθεί η κυλινδροκεφαλή για να γίνει αυτή η δουλεία, που σημαίνει χρόνο και χρήμα.

Η μεταβολή της συμπίεσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικατάσταση των εμβόλων με άλλα που διαθέτουν στο πάνω μέρος τους ειδικό αυλάκι. Μειώνοντας λοιπόν την συμπίεση κατά την λειτουργία με υγραέριο θα πρέπει να αυξηθούν οι στροφές του κινητήρα που αυτό είναι αρνητικό όσο αφορά την ζωή των εξαρτημάτων του πετρελαιοκινητήρα.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν η θεωρία αυτή για να εφαρμοστεί  χρειάζεται αρκετό χρόνο μετασκευής αλλά και αυξημένο κόστος. Φυσικά δεν γνωρίζουμε μετά από αυτήν την μετατροπή τη θα σου παραδώσουν και αν αυτό είναι κινητήρας ντίζελ ή όχι.

  1. Η δεύτερη θεωρεία που έχει αναπτυχθεί θεωρείται πιο  πρακτική και εφικτή από άποψη μετασκευής αλλά και από θέμα οικονομικό.

Το σκεπτικό είναι να μην γίνεται επιλογή καυσίμου όπως στους βενζινοκινητήρες αλλά να έχει ένα ενιαίο καύσιμο αποτελούμενο περίπου 45% LPG και  55% diesel.

Τέτοιου είδους μετασκευές αρχίζουν και εφαρμόζονται και εδώ με ένα κόστος περίπου 1800-2000€.

Το συμφέρον όμως της εγκατάστασης εξαρτάται από το είδος του οχήματος και φυσικά από τον αριθμό των χιλιομέτρων που κάνει ο οδηγός.

Οι  εταιρείες  Prinsκαι SolarisDiesel και άλλες έχουν δουλέψει στον τομέα αυτό και προμηθεύουν την Ελληνική αγοράμε κιτ που προορίζονται για πετρελαιοκινητήρες από EURO 3.

Το σύστημα επικοινωνεί με την ECU, μέσω CAN-bus προκειμένου να εξασφαλισθεί πλήρως η σωστή ποσότητα του LPG, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του κινητήρα ντίζελ.

Λαμβάνονται υπόψη φυσικά κάποιοι παράμετροι οι οποίοι είναι η ταχύτητα του κινητήρα, η πίεση του turbo , η ποσότητα ψεκασμού πετρελαίου, η θέση του πεντάλ του γκαζιού, η ροπή του κινητήρα και η θερμοκρασία του ψυκτικού μέσου. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν  την βέλτιστη ισορροπία

μεταξύ ντίζελ και LPG.

Οι εταιρείες αυτές αναφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα :

–          Εξοικονόμηση καυσίμου από 10% έως 25%

–          Πιο ήσυχη και ελαστική λειτουργία του κινητήρα αύξηση ισχύος κα ροπής στρέψεως κατά 20-30%.

–          Αυξημένη ζωή των ανταλλακτικών στο σύστημα εφοδιασμού του Ντίζελ, ειδικά στα συστήματα Common      Rail.

–          Και λιγότεροι ρύποι.

Η τελική απόφαση είναι δικιά σας.!

 Πηγές : http://www.prinsautogas.com/en/

                 http://www.solaris-lpg.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *