Συμπτώματα προβληματικού αισθητήρα θέσης γκαζιού (TPS Throttle Position Sensor)

Ο αισθητήρας ο οποίος διαβάζει την θέση του γκαζιού (TPS) είναι μέρος του συστήματος διαχείρισης καυσίμου του οχήματος και σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι στέλνεται το σωστό μείγμα αέρα και καυσίμου στον κινητήρα σας.
Το TPS παρέχει το βασικό σήμα στο εγκέφαλο για τι ζητάει ο οδηγός από το όχημα. Το σήμα TPS μετριέται συνεχώς και συνδυάζεται πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο με άλλα δεδομένα, όπως η θερμοκρασία του αέρα, οι στροφές ανά λεπτό του κινητήρα, η είσοδος της μάζας αέρα και το πόσο γρήγορα αλλάζει η θέση του γκαζιού.

Όλα αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται καθορίζουν με ακρίβεια πόσο καύσιμο θα στείλει το σύστημα τροφοδοσίας στον κινητήρα ανά πάσα στιγμή. Εάν ο αισθητήρας θέσης γκαζιού και οι άλλοι συνεργαζόμενοι αισθητήρες κάνουν τη δουλειά τους σωστά, το αυτοκίνητό σας επιταχύνει  ομαλά και αποτελεσματικά, όπως αναμένετε, διατηρώντας παράλληλα τη βέλτιστη οικονομία καυσίμου.

Ο αισθητήρας θέσης του γκαζιού μπορεί να δυσλειτουργήσει με διάφορους τρόπους, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου στην καλύτερη περίπτωση, και να περιοριστεί η απόδοσης του, που μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ασφάλεια για εσάς και στους άλλους αυτοκινητιστές στη χειρότερη περίπτωση.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα κατά την αλλαγή ταχυτήτων ή στην ρύθμιση του χρονισμού ανάφλεξης. Σε αυτόν τον αισθητήρα μπορούν να παρουσιαστούν αυτά τα προβλήματα σταδιακά, ή όλα με τη μία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λυχνία του μηχανισμού ελέγχου (OBD) ανάβει εάν εντοπιστεί βλάβη TPS. Επίσης, οι περισσότεροι κατασκευαστές παρέχουν ένα σύστημα “safe mode”  είναι δηλαδή ένας τρόπος λειτουργίας με μειωμένη ισχύ, εάν παρουσιαστεί πρόβλημα στο TPS. Αυτό έχει ως στόχο να επιτρέψει τουλάχιστον στον οδηγό να κινηθεί με μειωμένη ταχύτητα μέχρι να γίνει η επισκευή.
Μόλις το TPS αρχίσει να υπολειτουργεί, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε αμέσως. Η αντικατάσταση του TPS θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκκαθάριση σχετικών κωδικών βλάβης που έχουν καταγραφή στον εγκέφαλο και μπορεί να χρειαστεί τον επαναπρογραμματισμό της νέας μονάδας TPS ώστε να ταιριάζει με το λογισμικό διαχείρισης του κινητήρα.
Εδώ είναι μερικά ποιο συχνά συμπτώματα ενός προβληματικού αισθητήρα θέσης γκαζιού και αναφερόμαστε σε ένα απλό οδηγό ότι από τα παρακάτω συμπτώματα λειτουργίας του κινητήρα να είναι ικανός να αντιληφθεί τι συμβαίνει με το όχημα του:

  1. Το αυτοκίνητο δεν επιταχύνει, στερείται δύναμης κατά την επιτάχυνση, ή επιταχύνει μόνο του

Διαπιστώνουμε ότι το αυτοκίνητο απλά δεν επιταχύνει όπως θα έπρεπε, τραντάζεται ή διστάζει καθώς παίρνει ταχύτητα. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να επιταχύνει ομαλά, αλλά έχει έλλειψη ισχύος.

Άλλη περίπτωση είναι ότι μπορεί το αυτοκίνητό να επιταχύνει ξαφνικά ενώ οδηγείτε και  δεν έχετε πατήσει το γκάζι. Εάν εμφανιστούν αυτά τασυμπτώματα, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να  έχετε ένα πρόβλημα με το TPS.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το TPS δεν παρέχει τη σωστή εντολή στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να δίνει λανθασμένες εντολές για την λειτουργία του κινητήρα.

  1. Η μηχανή δεν κατεβάζει ομαλά, επιβραδύνει πάρα πολύ αργά.

Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε αστοχίες του κινητήρα, καθυστέρηση, ή ασταθή ρελαντί όταν το αυτοκίνητο έχει σταματήσει, μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας δυσλειτουργίας του TPS. Πρέπει να ελεγχθεί άμεσα.
Το TPS μπορεί επίσης να στείλει λανθασμένο σήμα με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστέρηση  στον κινητήρα ανά πάσα στιγμή.

  1. Το αυτοκίνητο επιταχύνει, αλλά δεν θα υπερβεί κάποιες χαμηλές στροφές.

Αυτή είναι μια άλλη λανθασμένη λειτουργία του TPS, η οποία δείχνει ότι περιορίζει ψευδώς την ισχύ που ζητείται με το πάτημα του πεντάλ του επιταχυντή. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το αυτοκίνητό σας θα επιταχύνει, αλλά όχι πέρα από μια ταχύτητα 20 – 30 MPH. Αυτό το σύμπτωμα πηγαίνει συχνά μαζί με την απώλεια της δύναμης του κινητήρα.

  1. Η ενδεικτική λυχνία OBD ανάβει, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Ο αισθητήρας θέσης του γκαζιού TPS είναι το κλειδί για να πάρει την επιθυμητή ισχύ ο κινητήρας σε οποιαδήποτε κατάσταση οδήγησης. Τα παραπάνω προβλήματα που αναφέρονται καθιστούν σαφές, ότι θα έχουμε  σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια του οχήματος και της δική μας  και πρέπει να ελεγχθεί αμέσως από ειδικευμένο μηχανικό.

One thought on “Συμπτώματα προβληματικού αισθητήρα θέσης γκαζιού (TPS Throttle Position Sensor)

  1. και στο δικό μου GOLF 1400 κ. δεν κατεβαζει ομαλά. πηγα στο συνεργείο γιατι άναβε το λαμπακι και μου αλλαξε τον αισθητήρα στην πεταλουδα και όλα καλα. Συγχαρητηρια για το αρθρο σας μας λεινει πολλες αποριες.||

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *