Προβλήματα στην λειτουργία του κινητήρα από τον αισθητήρα κρούσης.

Ένας αισθητήρας κρουστικής καύσης  αυτοκινήτου βρίσκεται στην πολλαπλή εισαγωγής , στον κύλινδρο ή στο μπλοκ κινητήρα. Ο σκοπός του αισθητήρα κρούσης είναι να ανιχνεύει ασυνήθιστους παλμούς που προκαλούνται από την έκρηξη του κινητήρα. Βασικά είναι το αυτί του υπολογιστή στον κινητήρα για να προσδιορίσει αν λειτουργεί σωστά.

Για να κατανοήσετε καλύτερα πώς αντιδρά ένας ελαττωματικός αισθητήρας κρούσης, σημειώστε τα παρακάτω σημεία:

  • Ένα σύμπτωμα ενός κακού αισθητήρα κρούσης είναι ότι ο κινητήρας δεν λειτουργεί καλά όταν οδηγείτε με ταχύτητα ή όταν το όχημα μεταφέρει ελαφρύ ή βαρύ φορτίο.
  • Ένας κακός αισθητήρας κρούσης μπορεί επίσης να μην επιτρέψει στον κινητήρα να επιταχύνει σωστά κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.
  • Ο εγκέφαλος του οχήματος μπορεί να ανιχνεύσει τους διαφορετικούς ήχους στον κινητήρα μέσω του αισθητήρα κρούσης. Εάν ο εγκέφαλος δεν λάβει σήμα από τον αισθητήρα κρούσης, θα ανάψει η φωτεινή ένδειξη Check Engine . Αυτό ισχύει και για τον αισθητήρα κρούσης. Εάν ο αισθητήρας κρούσης εντοπίσει μια ανωμαλία, ο υπολογιστής θα σας ενημερώσει με τη λυχνία ελέγχου κινητήρα
  • Μόλις ο υπολογιστής αντιληφθεί ότι ο αισθητήρας κρούσης δεν λειτουργεί σωστά, το όχημά σας πιθανότατα θα χάσει την ισχύ του . Το πόση ισχύ θα χάσετε εξαρτάται από τα οκτάνια που έχει η βενζίνη. Τα οχήματα που θα χάσουν τη μεγαλύτερη ισχύ είναι οι κινητήρες υψηλής συμπίεσης και ευέλικτου καυσίμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απώλεια ισχύος θα επιβραδύνει το χρονισμό και θα κρατήσει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων εκτός λειτουργίας μέχρι να αντικατασταθεί ο αισθητήρας. Ο αργός χρονισμός έχει σχεδιαστεί για να σας επιτρέπει να φτάσετε σε ασφαλές σημείο ή να επισκευάσετε το όχημα, αλλά δεν σας επιτρέπει να πάτε πολύ μακριά.

Ο αισθητήρας κρούσης ανιχνεύει τους κραδασμούς του κινητήρα και θα μειώσει την επιτάχυνση μέχρι να αντικατασταθεί ο αισθητήρας. Με έναν ελαττωματικό αισθητήρα, υπάρχει πιθανότητα να παράγονται υψηλότερες εκπομπές από τον κινητήρα, επειδή ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει ζεστός.

ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ: ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Η αποτυχία μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους:

  • Εσωτερικά βραχυκυκλώματα
  • Βλάβες στην καλωδίωση
  • Βραχυκύκλωμα καλωδίωσης
  • Μηχανική βλάβη
  • Λανθασμένη τοποθέτηση
  • Διάβρωση

Σας παρουσιάζουμε μερικούς ελέγχους που μπορείτε να κάνετε με την βοήθεια του πολυμέτρου.

Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδο έδαφος, ενεργοποιήστε χειρόφρενο και σβήστε τον κινητήρα. Ανοίγοντας το καπό του αυτοκινήτου, ανάψτε τον κινητήρα. Το άνοιγμα του καπό με τον κινητήρα σβηστό βοηθά στην αποφυγή πιθανών τραυματισμών.

  1. Εντοπίστε τον αισθητήρα κρουσμάτων του οχήματός σας στην πολλαπλή του κινητήρα. Συνήθως τοποθετείται στη μέση του κινητήρα κάτω από την πολλαπλή εισαγωγής. Για να αποφύγετε περιττά ζητήματα όσον αφορά τον εντοπισμό του αισθητήρα κρουστικού, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο επισκευής σας. Το λεπτομερές διάγραμμα του κινητήρα θα σας φανεί χρήσιμο.
  2. Μπορείτε να εντοπίσετε την καλωδίωση; Αποσυνδέστε το από τον αισθητήρα κρούσης τραβώντας τη βάση της πλεξούδας στο σημείο που συναντά τον αισθητήρα.
  3. Πάρτε το πολύμετρό σας και κουμπώστε το καλώδιο του στον αισθητήρα κρούσης. Αγγίξτε το αρνητικό καλώδιο του πολύμετρου σε ένα σημείο γείωσης – όπως τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας. Εάν ο αισθητήρας κρούσης είναι σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να δείτε συνέχεια. Το πολύμετρό σας θα πρέπει να δείχνει 10 ohms και πάνω.
  4. Ένα αποτέλεσμα δοκιμής πολύμετρου αισθητήρα κρουστικού που δεν δείχνει συνέχεια σημαίνει ότι πρέπει να αντικαταστήσετε τον αισθητήρα.

Επιπλέον :

  1. ελέγξτε την αντίσταση του αισθητήρα χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο. μπορείτε να το κάνετε αυτό συνδέοντάς το στις υποδοχές του αισθητήρα. Η αντίσταση πρέπει να είναι μεταξύ 2.000 και 3.000 ohm. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, ο αισθητήρας είναι πιθανώς ελαττωματικός.
  2. Εάν υπάρχει η σωστή αντίσταση, ελέγξτε τους ηλεκτρικούς συνδέσμους που σχετίζονται με τον αισθητήρα κρουσμάτων. Εάν δεν υπάρχει τάση, ελέγξτε όλες τις καλωδιώσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ζημιά στο κύκλωμα.
  3. Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να διερευνηθεί είναι η ροπή με την οποία έχει στερεωθεί ο αισθητήρας. Αυτό είναι κρίσιμο για τη λειτουργία του εξαρτήματος και εάν σφιχτεί πολύ, ο αισθητήρας κρουστικού μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.

Για τον τύπο με σπείρωμα αυτό θα πρέπει να είναι μεταξύ 20-25 ft-lbs με τον τύπο με βίδα περίπου 15-20 ft-lbs.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *