Σασμάν Άμεσης Επιλογής (Direct Shift Gearbox)

Τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη είναι κυρίως χειροκίνητα σασμάν ενώ στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία αυτόματα. Και οι δύο τύποι σασμάν έχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που τα χαρακτηρίζουν.
Εάν θέλουμε να δούμε ποια είναι λέμε λοιπόν ότι τα χειροκίνητα έχουν

–          στιβαρότητα και σπορ χαρακτήρας.
–          Και υψηλό βαθμό απόδοσης

Και τα πλεονεκτήματα του αυτόματου σασμάν είναι
–          μεγάλη άνεσηστην οδήγηση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή ταχυτήτων, η οποία γίνεται χωρίς διακοπές της δύναμης ώθησης.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά η Volkswagen προσπάθησε να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και των κιβωτίων σε μια εντελώς νέα γενιά σασμάν στο Σασμάν Άμεσης Επιλογής (Direct Shift Gearbox) και το 2003είναι η χρονιά που τοποθετείται το πρώτο DSG στο Golf R32.
Το συγκεκριμένο κιβώτιο που κατασκεύασε διαθέτη δύο πολύδισκου συμπλέκτες και διαφορετικά προγράμματα αυτόματης επιλογής ταχυτήτων για πιο άνετη επιλογή ταχυτήτων
Τα Χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου Σασμάν Άμεσης Επιλογής είναι

  • έχει έξι ταχύτητες και μια όπισθεν
  • κανονικό πρόγραμμα οδήγησης “D” και σπορ πρόγραμμα οδήγησης “S” και επιλογέας ταχυτήτων τύπου Tiptronic με επιπλέον πλήκτρα επιλογής και στο τιμόνι (εξτρά)
  • Μηχατρονική, ηλεκτρονική και ηλεκτροϋδραυλική μονάδα ελέγχου του κιβωτίου που αποτελούν μια μονάδα και βρίσκεται τοποθετημένη στο κιβώτιο ταχυτήτων
  • Μία λειτουργία Hillholder για την περίπτωση που το αυτοκίνητο ρολάρει εν στάσει με ελάχιστα πατημένο φρένο, τότε η πίεση συμπλέκτη αυξάνεται και το αυτοκίνητο συγκρατείται.
  • μια ρύθμιση τύπου Creep που καθιστά εφικτή μία “έρπιση” του αυτοκινήτου για παράδειγμα κατά το παρκάρισμα χωρίς να χρειάζεται πάτημα του πεντάλ γκαζιού
  • και τέλος ένα πρόγραμμα ανάγκης

Σε περίπτωση ανάγκης και αναλόγως την βλάβη το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγηθεί μόνο με τις ταχύτητες 1 και 3 ή μόνο με την 2. ταχύτητα.
Ο χειρισμός του επιλογέα ταχυτήτων γίνεται όπως και σε ένα αυτοκίνητο με αυτόματο σασμάν.
Ο επιλογέας ταχυτήτων διαθέτει, ακριβώς όπως και σε αυτοκίνητα με αυτόματο σασμάν, κλείδωμα επιλογέα με έναν πείρο κλειδώματος αφαίρεσης κλειδιού.

  • Διαθέτη της εξής θέσης Ρ – Πάρκινγκ, R – όπισθεν, Ν – Νεκρά θέση, D – Drive (οδήγησης), S – Sport, + και-

Ο επιλογέας αποτελείται από τον επιλογέα ταχυτήτων ο οποίος ανιχνεύει την θέση του μοχλού του επιλογέα και την στέλνει στην Μηχατρονική μονάδα.
Γενικότερα στο επιλογέα ταχυτήτων υπάρχουν ελεγκτές που ελέγχουν σε τι κατάσταση είναι ο επιλογέας και κανονίζουν για ξεκλείδωμα ή όχι ανάλογα με την λειτουργία του κινητήρα
Το Σασμάν Άμεσης Επιλογής αποτελείται από δύο μεταξύ τους ανεξάρτητα υποσασμάν.
Κάθε υποσασμάν είναι κατασκευασμένο στην βασική του λειτουργία όπως και ένα χειροκίνητο σασμάν και αντιστοιχεί με ένα Πολύδισκος-Συμπλέκτης.
Και οι δύο Πολύδισκοι συμπλέκτες λειτουργούν και χρησιμοποιούν το λάδι του DSG. Αναλόγα με την επιλεγμένη ταχύτητα οι πολύδισκοι συμπλέκτες ρυθμίζονται από την Μηχατρονική μονάδα για να ανοίξουν και να κλείσουν.
Μέσω του πρώτου Πολύδισκου-Συμπλέκτη συμπλέκονται οι ταχύτητες 1, 3, 5 και η όπισθεν ενώ οι υπόλοιπες ταχύτητες 2, 4 και 6 συμπλέκονται μέσω του δεύτερου Πολύδισκου-Συμπλέκτη.
Πάντα ένα Υποσασμάν είναι ενεργό και στο άλλο Υποσασμάν η επόμενη ταχύτητα είναι ήδη επιλεγμένη, αλλά ο συμπλέκτης για αυτή την ταχύτητα είναι ακόμα ανοικτός .
Σε κάθε ταχύτητα αντιστοιχεί ένα συμβατικό σύστημα συγχρονισμού (κόμπλερ) και επιλογής ταχύτητας όπως σε ένα χειροκίνητο σασμάν.
Η Μηχατρονική είναι η κεντρική μονάδα ελέγχου του σασμάν.
Η Μηχατρονική βρίσκεται στο σασμάν και περιβρέχεται από το λάδι DSG. Αποτελείται από δύο μονάδες έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο και μια ηλεκτροϋδραυλική μονάδα ελέγχου.
Σε αυτήν καταλήγουν όλα τα σήματα αισθητήρων και όλα τα σήματα από άλλους εγκεφάλους και από αυτήν αποστέλλονται και ελέγχονται όλες οι εντολές.
Επάνω σε αυτήν τη συμπαγή μονάδα υπάρχουν δώδεκα αισθητήρες, δύο αισθητήρες βρίσκονται εκτός της Μηχατρονικής.
Ο εγκέφαλος της Μηχατρονικής ελέγχει τις θέσεις των συμπλεκτών, τις θέσεις των φουρκετών σε περίπτωση επιλεγμένης ταχύτητας και την βασική πίεση στο κιβώτιο
To DSG για όλες τις λειτουργίες του έχει ένα κοινό κύκλωμα λαδιού ποσότητας 7,2 1 και εξασφαλίζει την σωστή ρύθμιση των συμπλεκτών και του υδραυλικού ελέγχου, να υπάρχει σταθερό ιξώδες σε όλο το εύρος θερμοκρασίας, αντοχή σε υψηλές μηχανικές καταπονήσεις και να μην δημιουργεί αφρισμό. Επιπλέον έργο έχει την σωστή λίπανση/ ψύξη του διπλού συμπλέκτη, των γραναζιών, αξόνων, ρουλεμάν και των συγχρόνιζε και να ενεργοποιή τον διπλό συμπλέκτη και τα ωστηρία φουρκετών.
Διαθέτη ένα ψυγείο λαδιού, που ψύχεται από το ψυκτικό υγρό του κινητήρα, εμποδίζει την αύξηση της θερμοκρασίας λαδιού πάνω από 135 °C
Πολλοί πιστεύουν ότι το DSG θεωρείται ο μελλοντικός αντικαταστάτης των συμβατικών κιβωτίων λόγω των γνωστών πλεονεκτημάτων του. Για αυτό και οι μηχανικοί της VW φρόντισαν να δουλέψουν και να δώσουν νέα διάσταση στο DSG προσθέτοντας ακόμη μία σχέση έβδομη στην λειτουργία του κιβωτίου.
το νέο 7-speed DSG μπορεί να μοιάζει σαν ένα 6-speed DSG στο οποίο προστέθηκε μία σχέση επιπλέον. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχουν αρκετές και σημαντικές διαφορές. Η μεγαλύτερη είναι πως στο επτατάχυτο DSG οι δύο συμπλέκτες είναι «ξηροί» ενώ στο 6-speed DSG λιπαίνονται από το λάδι του κιβωτίο. Με αυτόν τον τρόπο οι μηχανικοί εξασφάλισαν λιγότερες απώλειες και συνεπώς μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.
Το DSG είναι ικανό να μεταφέρει μεγάλα ποσά ισχύος για μοντέλα με μικρότερης απόδοσης μηχανικά.
Το 7-speed DSG χρησιμοποιείται στους κινητήρες εκδόσεων TSI και TDI και το βάρος του είναι περίπου 67 κιλά   και αυτό γιατί οι δίσκοι του δεν εμβαπτίζονται στο λάδι του κιβωτίου, επιπλέον δεν υπάρχει ο εναλλάκτης λαδιού, το φίλτρο λαδιού και άλλα εξαρτήματα και για αυτό το λόγο είναι κατά 23 κιλά ελαφρύτερο από το 6-speed.
Η κεντρική μονάδα ελέγχου του DSG ονομάζεται Mechatronic και πρόκειται για μία μονάδα που διαχειρίζεται ηλεκτρονικά τα σήματα και τα δεδομένα που δέχεται από τους αισθητήρες ώστε να τα μεταβιβάσει τις εντολές προς τους ενεργοποιητές. Και είναι η μόνη μονάδα που ελέγχει και τα δύο υποσασμάν

1 2 3 4 5 6 7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *