Αναρθωτής λειτουργία βλάβες και έλεγχος.

Όλοι έχουμε ακούσει για τον ανορθωτή και ότι απο αυτόν ξεκινούν πολλά προβλήματα. Εδώ θα δούμε πως δουλεύει χωρίς να μπαίνουμε πολύ στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, τι κάνει τι ζημιές μπορεί να πάθει και τι προβλήματα δημιουργούνται από αυτόν.

Ξεκινάω λοιπόν από την αρχή για να γίνει κατανοεί το από όλους.
Θα ξεκινήσουμε από την παραγωγή του ρεύματος το οποίο δημιουργείται από την γεννήτρια ή όπως παλαιότερα λεγότανε και δεν ισχύει πλέον σήμερα το δυναμό.
Στις  περισσότερες μοτοσυκλέτες, το ρεύμα παράγεται σε εσωτερικό σημείο του κινητήρα που βρίσκεται είτε στο αριστερό καπάκι του κινητήρα, είτε στο δεξί. Αναλόγως της κατασκευής και προέλευσης του κινητήρα. Στα γιαπωνέζικα ας πούμε είναι στο αριστερό καπάκι, ενώ στα περισσότερα Ευρωπαϊκά, στο δεξί.

Πως είναι αυτή η γεννήτρια παραγωγής ρεύματος και πως λειτουργεί?

Στην περίπτωση αυτή έχουμε ηλεκτρικά πηνία (στάτης) σταθερά τοποθετημένα επάνω στον κινητήρα και βρίσκονται εσωτερικά του βολάν ο οποίος εσωτερικά  έχει μαγνήτες  και αποτελεί τον ρότορα. Μπορεί δηλαδή να περιστρέφετε σε σχέση με τα σταθερά πηνία.
Η απόσταση των μαγνητών από τα ηλεκτρικά πηνία είναι πολύ μικρή.

Όταν λοιπόν εμείς βάζουμε μπροστά τον κινητήρα, το βολάν περιστρέφετε από τον στρόφαλο (ή ρότορας) και περιστρέφεται γύρω από τα πηνία (που βρίσκονται όπως είπαμε μέσα στο βολάν και απέχουν ελάχιστα από τους μαγνήτες του) .
Από αυτή την περιστροφική κίνηση των μαγνητών του βολάν και την βοήθεια των πηνίων, παράγεται εναλλασσόμενο ρεύμα λόγω του επαγωγικού φαινομένου.

Το ρεύμα αυτό λοιπόν που παράγεται, πρέπει να πάει στην μπαταρία, αλλά δεν είναι δυνατόν να πάει ως εναλλασσόμενο, καθώς η μπαταρία θέλει συνεχές.
Σε  αυτό το σημείο επεμβαίνει ο ανορθωτής για να κάνει τι ;;;
Να μετατρέψει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές γιατί σε όλα τα οχήματα έχουμε πάντα συνεχές ρεύμα και επιπλέον διαθέτει ένα σταθεροποιητή για να  κρατήσει σταθερή την τάση για όλες τις στροφές του κινητήρα (κάπου μεταξύ 14- 14.5 Volt ).

Στην περίπτωση που το ρεύμα περισσεύει αφού καλύπτει τις ανάγκες της φόρτισης της μπαταρίας και των καταναλώσεων αυτός ο ανορθωτής το μετατρέπει σε θερμότητα με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται και για αυτό διαθέτει ψήκτρες για να αποβάλει την θερμότητα από απάνω του.

ΒΛΑΒΕΣ

Αν χαλάσει ο ανορθωτής τότε θα συμβούν τα εξής:

  • Αφού δεν παράγεται ρεύμα, οι καταναλώσεις πολύ απλά θα ρουφήξουν την μπαταρία. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν κινητήρα µε ψεκασμό νέας τεχνολογίας οι εγκέφαλοι, οι αναφλέξεις και τα διάφορα εξαρτήματα θα «ρουφήξουν» την μπαταρία έως ότου την αφήσουν στραγγισμένη και εκεί ο κινητήρας θα ΣΒΗΣΕΙ αφήνοντας µας.
  • Συχνή φθορά της μπαταρίας(εδώ συγκαταλέγονται όλες οι ενδείξεις μίας φθαρμένης μπαταρίας)
  • Απρόβλεπτα σβησίματα του κινητήρα
  • Καμένες λάμπες
  • Συχνά μας καίει τις ασφάλειες συνήθως όταν δίνει περισσότερα αμπέρ από αυτά που πρέπει.
  • Πρόβλημα στην λειτουργία της μίζας ενδεχόμενο χαλασμένος ανορθωτής.

Μερικά κλασικά λάθη που καταστρέφουν τον ανορθωτή

  1. Αφόρτιστες ή πολυκαιρισμένες μπαταρίες: Είναι προφανές ότι όταν η γεννήτρια του κινητήρα προσπαθεί να φορτίσει παλιές ταλαιπωρημένες µπαταρίες ή αρκετά αποφορτισμένες µπαταρίες τότε ταλαιπωρείται πολύ ο ανορθωτής, υπερθερμαίνεται και μπορεί να πάθει βλάβη κάποια στιγµή.
  2. Υπερβολικά φορτία καταναλώσεων (προβολείς, κτλ) αποτελούν ενεργοβόρα φορτία.

Έλεγχοι.

Εδώ θα μιλήσουμε μόνο για τον ανορθωτή και όχι για όλα τα εξαρτήματα του συστήματος φόρτισης.

Το πρώτο που ελέγχουμε είναι η τάση της μπαταρίας εάν είναι η σωστή και θα πρέπει να είναι πάνω από 12V. Στην συνέχεια βάζουμε σε λειτουργία την μοτοσυκλέτα και μετράμε πάλι την τάση της μπαταρίας η οποία θα πρέπει να είναι πάνω από 13 και μέχρι 14.5 V και στο ρελαντί αλλά και στις πολλές στροφές. Αυτή η τάση είναι η τάση που έρχεται από τον ανορθωτή.
Αν η τάση ξεπεράσει την τιμή αυτή  πιθανότητα έχουμε πρόβλημα στην λειτουργία του ανορθωτή.

Συνήθως λοιπόν  έχουμε υπερφόρτιση ή γρήγορη αποφόρτιση της μπαταρίας. Σίγουρα θα πρέπει να ελέγξουμε για διαρροή η βραχυκύκλωμα της μπαταρίας αλλά αν θέλουμε να ελέγξουμε μόνο τον ανορθωτή θα πρέπει να τον πάρουμε στο χέρι μας και να τον ελέγξουμε με ένα Πολύμερο που έχει την δυνατότητα να μετρά διόδους. Είπαμε οι δίοδοι μετατρέπουν το εναλλασσόμενο σε συνεχές. Στην συνέχεια θα πρέπει να κάνω τις παρακάτω μετρήσεις του πίνακα στις δύο φίσες του ανορθωτή.
Η μία διαθέτει τέσσερις συνήθως ακροδέκτες δύο (+) και δύο (-) και η άλλη φύσα τρις ακροδέκτες που αντιστοιχούν στις τρις διόδου του κυκλώματος. Οι τιμές που θα πρέπει να πάρω θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες τιμές τάσης. Επαναλαμβάνω οι παρακάτω τιμές είναι ενδεικτικές από συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Εάν λοιπόν αποκλίνουν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί ο ανορθωτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *