Σύστημα ελέγχου ή επιτήρησης τυφλών σημείων (Blis)

Οι στατιστικές και οι έρευνες  έχουν δείξει ότι το τυφλό σημείο στην οδήγηση είναι σημαντικός παράγοντας για την οδική ασφάλεια. Τυφλό σημείο στην οδήγηση ονομάζεται η περιοχή εκείνη που δεν είναι ορατή στον οδηγό, είτε με απευθείας όραση, είτε από ανάκλαση μέσω των καθρεπτών.
 Γι αυτό το λόγο, το τυφλό σημείο είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες των ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους. Το σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου ήρθε για να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλά και γενικά για να κάνει τα ταξίδια πιο εύκολα και ασφαλή, ειδικά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και στις εθνικές οδούς.
 Με την χρήση αισθητήρων ραντάρ, το σύστημα ανιχνεύει εάν βρίσκεται κάποιο αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα στο τυφλό σημείο.
 Όταν το σύστημα ανιχνεύσει την ύπαρξη οχήματος στο τυφλό σημείο, τότε προειδοποιεί τον οδηγό ανάβοντας μία προειδοποιητική λυχνία στον εξωτερικό καθρέπτη. Σήμερα αρκετά μοντέλα διαθέτουν αυτό το σύστημα και στο μέλλον αναμένεται να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα.
  Στο σκεπτικό αυτό πάτησε η Fordκαι έφερε στην παραγωγή  το Τυφλό Σύστημα Πληροφοριών  (BLind-spot Information System (BLIS) ).
Χρησιμοποιώντας το BLIS, το αυτοκίνητο ανιχνεύει όταν κάποιο άλλο όχημα βρίσκεται ακριβώς στο τυφλό σημείο του οδηγού και ανάβει μια κίτρινη ενδεικτική λυχνία στον καθρέφτη της αντίστοιχης πλευράς.
      Η λυχνία παραμένει αναμμένη για ένα μικρό χρονικό διάστημα   όσο  το άλλο όχημα παραμένει στο τυφλό σημείο.
Το σύστημα BLIS ενεργοποιείται όταν ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία και το όχημα κινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω  πάνω από το 5 χλμ/ώρα
     Σε  ορισμένες ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να μπλοκάρει το σύστημα αισθητήρων και να μην έχουμε ένδειξη στον αντίστοιχο καθρέπτη, ενεργοποιώντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα στο κέντρο μηνυμάτων του οχήματος, μαζί με έναν ήχο.
      Blis είναι διαθέσιμο στα ακόλουθα μοντέλα του 2014 Models: Edge, Escape, Explorer, Flex, Fusion Hybrid, Fusion Energi, Taurus. 2015 Ford Focus 2015 Ford Edge.

1 2 3 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *