Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελαστικά

Από τον Νοέμβριο του 2012 όλα τα νέα ελαστικά αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα κατατάσσονται σε κατηγορίες που θα αφορούν την οικονομία καυσίμου, την πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο που εκπέμπουν στο περιβάλλον.
οι προμηθευτές ελαστικών για επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά και βαρέα οχήματα (ελαστικά C1,C2 και C3) θα πρέπει να παρέχουν τις εν λόγω πληροφορίες προς τους καταναλωτές σε κάθε διαφημιστικό υλικό, του Διαδικτύου. Θα εξαιρούνται τα αναγομωμένα ελαστικά, τα επαγγελματικά εκτός δρόμου ελαστικά και τα ελαστικά αγώνων.
Για τα ελαστικά που λαμβάνουν την χαμηλότερη αξιολόγηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες, η νομοθεσία αναφέρει ότι δεν θα μπορεί να λαμβάνει άδεια για κυκλοφορία από την 1/11/2014.

1.Fuel economy   Kατανάλωση

   Η αξιολόγηση κατά πόσο επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου θα μετριέται από το Α έως το G, με το πρώτο γράμμα να φανερώνει την καλύτερη απόδοση και το τελευταίο τη χειρότερη.
Η απόδοση αυτή, έχει απόκλιση 0,5 λτ/100 χλμ από το πρώτο έως το τελευταίο γράμμα. Σε ότι αφορά τις εκπομπές ρύπων CO2 η απόκλιση αγγίζει τα 12 γρ. / χλμ.
2. Wetgrip   βρεγμένο οδόστρωμα
Ξεκινώντας από το Α και καταλήγοντας στο F.
Μετριέται η απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος, με την καλύτερη από την χειρότερη επίδοση να τις χωρίζουν 10 μέτρα.
3. ExteriorNoise   Eπίπεδα θορύβου
Λόγω της προφανούς αντίστασης κύλισης κάθε ελαστικού, η επίδοση αναγράφεται μέσω της μονάδας μέτρησης dB.
Πρόσφυση σε βρεγμένο δρόμο
Το κράτημα στο βρεγμένο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή καινούργιων ελαστικών. Τα ελαστικά με υψηλό δείκτη κρατήματος στο βρεγμένο ακινητοποιούνται πιο σύντομα στους βρεγμένους δρόμους όταν εφαρμόζεται πλήρες φρενάρισμα.

Τι είναι το κράτημα στο βρεγμένο;
Κράτημα στο βρεγμένο’ είναι η ικανότητα του ελαστικού να προσφύεται στο δρόμο σε υγρές συνθήκες. Οι δείκτες της ΕΕ επικεντρώνουν μόνο σε ένα χαρακτηριστικό του κρατήματος στο βρεγμένο – την επίδοση φρεναρίσματος του ελαστικού.

Πως ταξινομείται το κράτημα στο βρεγμένο;
Το κράτημα στο βρεγμένο ταξινομείται από   Α έως   F:
A = υψηλότερος δείκτης     F = χαμηλότερος δείκτης
Οι δείκτες   D και   G   δεν χρησιμοποιούνται για επιβατικά αυτοκίνητα.

Πως ταξινομείται το κράτημα στο βρεγμένο;

Τι σημαίνουν οι δείκτες
Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μερικά μέτρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Για ένα επιβατικό αυτοκίνητο σε πλήρες φρενάρισμα από τα 80kph, ένα σετ ελαστικών με δείκτη A θα έχει απόσταση φρεναρίσματος έως και   18 ΜΕΤΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ   από ένα σετ ελαστικών με δείκτη F. *
Σημείωση: Τηρείτε πάντοτε τις συνιστώμενες αποστάσεις ακινητοποίησης όταν οδηγείτε.
*Εάν η μέτρηση γίνει σύμφωνα με τις μεθόδους δοκιμής που ορίζονται στον Κανονισμό της ΕΚ 1222/2009. Οι αποστάσεις φρεναρίσματος ενδέχεται να ποικίλουν ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και άλλους παράγοντες. Οι τιμές που εμφανίζονται χρησιμοποιούνται μόνο για ενδεικτικούς λόγους. Οι τιμές για κάποια συγκεκριμένη σειρά / μέγεθος ελαστικών μπορεί να ποικίλουν.

Ο θόρυβος της κύλισης

Προέλευση των θορύβων του ελαστικού: Ο θόρυβος που προκαλείται από το ελαστικό, προέρχεται από 3 διακριτά αίτια:

  1. Το σφυροκόπημα του εδάφους
  2. Τη δόνηση του αέρα καθώς αναταράσσεται από το σκάλισμα
  3. Τη μετάδοση των δονήσεων μέσα στο ελαστικό
  4. Ο θόρυβος εξαρτάται από το οδόστρωμα και από την ταχύτητα

Τα ελαστικά συμβάλλουν στην ένταση του ήχου διέλευσης που παράγει ένα όχημα. Επιλέγοντας ένα ελαστικό με καλό δείκτη θορύβου μειώνεται την επίδραση της οδήγησή σας στον περιβάλλοντα χώρο.

Τι μετράει ο δείκτης θορύβου της ΕΕ

Ο δείκτης της ΕΕ μετράει τις εκπομπές εξωτερικού θορύβου του ελαστικού σε ντεσιμπέλ.

Κατηγορία θορύβου

Επειδή πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τιμές των ντεσιμπέλ, παρουσιάζεται και η κατηγορία θορύβου. Αυτή ταξινομεί το ελαστικό σε σχέση με τα επικείμενα Ευρωπαϊκά όρια θορύβου για τα ελαστικά.

Αποδοτικότητα καυσίμου

Γνωρίζατε ότι στα ελαστικά αντιστοιχεί έως και το 20% της κατανάλωσης καυσίμου του οχήματός σας; Επιλέγοντας ελαστικά με υψηλό δείκτη αποδοτικότητας καυσίμου, το ρεζερβουάρ σας θα έχει καλύτερη χιλιομετρική επίδοση και οι εκπομπές CO2 εκπομπές CO.

Τι κάνει αποδοτικό ένα ελαστικό σε ό,τι αφορά το καύσιμο;

Με απλά λόγια, τα ελαστικά που είναι αποδοτικά σε ότι αφορά το καύσιμο απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να κυλήσουν. Ένα ελαστικό που κυλάει εύκολα απαιτεί λιγότερο καύσιμο καθώς δαπανάται μικρότερη ποσότητα ενέργειας σε τριβή και θερμότητα. Μπορεί να έχετε ακούσει για τα ελαστικά με «χαμηλή αντίσταση κύλισης», που στην ουσία σημαίνει το ίδιο πράγμα.

Πως ταξινομείται η αποδοτικότητα καυσίμου;

Η αποδοτικότητα καυσίμου ταξινομείται από το   Α   έως το   G   σε μια κλίμακα με χρωματική κωδικοποίηση.

Ο δείκτης D δεν χρησιμοποιείται για επιβατικά αυτοκίνητα.
Τι σημαίνουν οι δείκτες

Η διαφορά μεταξύ του δείκτη   A   και του δείκτη   G   μπορεί να σημαίνει μια μείωση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 7,5%.

Σε πραγματικούς όρους, επιλέγοντας ελαστικά με δείκτη Α αντί για ελαστικά με δείκτη G μπορείτε να εξοικονομήσετε περισσότερα από 6 λίτρα καυσίμου σε κάθε 1000 χιλιόμετρα.*

Με μια μέση τιμή βενζίνης της τάξης των 1,50 ευρώ το λίτρο, που εξοικονομεί περισσότερα από 300 ευρώ καθ όλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. *
Και μην ξεχνάτε, μειώνετε και την επίδραση στο περιβάλλον!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *