ΑΕΡΟΣΑΚΟΣ ΠΕΖΩΝ VOLVO

Tα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή οδική συμπεριφορά αλλά και προστασία του οδηγού και των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος.
Τα συστήματα αυτά επεμβαίνουν σε συστήματα όπως ο κινητήρας, τα φρένα η το τιμόνι και ακόμα με τη φορμή αερόσακων για τη προστασία οδηγού και επιβατών. Τα συστήματα αυτά απαιτούν πολύ χρόνο εξέλιξης και έρευνας και φυσικά το κόστος γι αυτό το σκοπό είναι μεγάλο. Τι γίνεται όμως και με μία άλλη ομάδα χρηστών του δρόμου δηλαδή πεζούς και δικυκλιστές???
Η απάντηση ή αν θέλουμε καλύτερα η λύση ήρθε από Σκανδιναβία. Η πάντα ανήσυχη στα θέματα ασφάλειας Volvo παρουσίασε στο μοντέλο V40 τον πρώτο αερόσακο για τη προστασία των πεζών. Πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό στα θέματα ασφάλειας η σουηδική εταιρία έχει να περηφανεύεται για την εφεύρεση της ζώνης ασφαλείας στο οχήματα αλλά και για τον αισθητήρα ’λ’. Τώρα ταράζει για άλλη μία φορά τα νερά στην κατηγορία αφού το μοντέλο V40 ανήκει στη μικρομεσαία κατηγορία κάνοντας έτσι τα κορυφαία συστήματα ασφάλειας προσιτά σε όλους.

Τι είναι λοιπόν και πως λειτουργεί αυτό το σύστημα??

   Το σύστημα της Volvo συνδυάζει ένα αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πεζών που μπορεί να επενεργήσει στα φρένα και να ακινητοποιήσει το όχημα σε επικειμένη σύγκρουση με πεζό( City Safety). Ένας αισθητήρας που βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου μετρά την απόσταση από το αντικείμενο μπροστά από το αυτοκίνητο , ενώ μια κάμερα που βρίσκεται στο παρμπρίζ καθορίζει ποιο είναι το αντικείμενο . Το σύστημα είναι προγραμματισμένο να προειδοποιήσει έναν οδηγό με ήχο και φως που αναβοσβήνει , αν ένας πεζός είναι πιθανό να συγκρουστεί με το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου . Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει και το σύστημα αναγνωρίσει μια επικείμενη σύγκρουση , φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα . Μπορεί επίσης να φρενάρει το όχημα ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο όχημα .Το σύστημα αυτόματης ανίχνευσης έχει σχεδιαστεί για τις αστικές περιοχές , και να σταματάει ένα αυτοκίνητο σε ταχύτητες έως και 50χλμ/ωρα  ή μπορεί να το επιβραδύνει σε υψηλότερες ταχύτητες .

   Αν το σύστημα δεν μπορεί να αποτρέψει μία σύγκρουση και πιο συγκεκριμένα με πεζό τότε αναπτύσσεται ο αερόσακος προστασίας πεζών. Το σύστημα των αερόσακων πεζών ενεργεί μεταξύ 20-50 χλμ/ωρα ταχύ2τητες δηλαδή που συμβαίνουν τα πιο πολλά ατυχήματα. Πριν από την επενέργεια του αερόσακου , επτά αισθητήρες στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου προσδιορίζουν αν ένα ανθρώπινο πόδι έρχεται σε επαφή με τον προφυλακτήρα τότε ένας αερόσακος ανασηκώνει το καπό του αυτοκινήτου περίπου 10 εκατοστά  και επεκτείνεται για να καλύψει μέρος του παρμπρίζ. Η ολή διαδικασία γίνεται μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.

Στη πράξη το αποτέλεσμα δικαιώνει τη Volvo αφού το V40 πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στις δοκιμές του Euro NCAP. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα αυτό μπορεί να αναγνωρίσει και ποδηλάτες αυξάνοντας έτσι το αίσθημα ασφάλειας και φυσικά μειώνει το σοβαρά ατυχήματα.

   Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *