RENAULT TWIZY

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα την ύπαρξη αυτού του οχήματος , αφού επίσημα στην Ελλάδα δεν εισάγεται όπως επίσης δεν περίμενα η εξέλιξη και ανάπτυξη των αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, να έχει κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο που να φτάνει στα επίπεδα παραγωγής αλλά και πώλησης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το RenaultTwizyτο είδα για πρώτη φορά πρίν από σχεδόν 2 εβδομάδες στο Λένζμπουργκ της Ελβετίας. Εκεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης υπήρχε μία υποδοχή για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Υπήρχε δηλαδή ένα βύσμα το οποίο παρείχε ηλεκτρικό ρεύμα αφού πρώτα συνδεθεί στην αντίστοιχη υποδοχή του οχήματος. Εκεί λοιπόν είδα και το Twizy. Μικρό σε διαστάσει στα επίπεδα ενός MCCSmartμε 2 θέσεις διατεταγμένες σε σειρά και τροχούς που εξέχουν από το αμάξωμα. Δείχνει και είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στο δρόμο. Είναι όμως τόσο καινούργιο???

2012

Για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το Twizyδεν είναι κάτι καινούργιο αφού η Renaultαπό το 2012 το διαθέτει στην αγορά και μάλιστα με 2 εκδόσεις των 5 ίππων και των 45χλμ/ωρα τελική ταχύτητα και μία ισχυρότερη με 17 ίππους ισχύ και τελική ταχύτητα που φτάνει στα 80χλμ/ωρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρώτη έκδοση των 45χλμ/ωρα τελικής ταχύτητας σε κάποιες χώρες της Ευρώπης είναι δυνατόν να οδηγηθεί και από άτομα χωρίς δίπλωμα οδήγησης. Πιο συγκεκριμένα το Twizy κυκλοφόρησε στη Γαλλία το Μάρτιο του 2012, στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον επόμενο μήνα. Άξιο αναφοράς είναι οτι το Twizy ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις plugin ηλεκτρικό όχημα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2012. Από το Μάρτιο του 2012, πάνω από 12.000 μονάδες έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να είναι οι χώρες με της κορυφαίες πωλήσεις.
Στην πρίζα

Για την κίνηση του αποκλειστικά ηλεκτροκίνητου Twizyφροντίζει μια μπαταρία ιόντων λιθίου με ισχύ 6,1 Kwh, η οποία βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το μπροστινό κάθισμα. Η μπαταρία παρέχει ικανοποιητικά επίπεδα αυτονομίας που φτάνουν τα 100χλμ. Σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης σύμφωνα με τη Renaultη αυτονομία φτάνει στα 80χλμ και με πιο γρήγορη οδήγηση μπορεί να πέσει και στα 50χλμ. Η φόρτιση αποτελεί μια πολύ απλή διαδικασία, αφού μπορεί να γίνει στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που βρίσκονται σε αρκετά σημεία του δρόμου, όπως επίσης μπορεί να γίνει και από το σπίτι αφού το Twizyδιαθέτει ανάλογη υποδοχή για να συνδεθεί με τη πρίζα του σπιτιού μας. Η διαδικασία φόρτισης διαρκεί μόλις 3,5 ώρες.

Παρέχει ασφάλεια;;;

Πέρα από την ευκολία μετακίνησης το Twizyπαρέχει και ασφάλεια στους επιβαίνοντες. Η κατασκευή του αμαξώματος με τους τροχούς που εξέχουν από το αμάξωμα ,τις πλαϊνές μπάρες προστασίας αλλά και τη σταδιακή παραμόρφωση του οχήματος σε περίπτωση σύγκρουσης εξασφαλίζει πολύ καλά ποσοστά ενεργητικής ασφάλειας ενώ δεν λείπουν και οι ζώνες ασφαλείας 4 σημείων για τον οδηγό και 3 σημείων για το συνοδηγό.

Twizy or not Twizy;;;

Με τιμή πώλησης να ξεκινά από τα 6.990 € και να φτάνει τα 8.490€ το Twizyσίγουρα δεν είναι και το πιο φθηνό για ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η τιμή βέβαια μπορεί να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ αφού ο κατάλογος του προαιρετικού εξοπλισμού είναι μεγάλος. Στη τιμή πώλησης δεν περιλαμβάνεται και το κόστος για τις μπαταρίες το οποίο αντιστοιχεί σε ένα μηνιαίο πάγιο που καταβάλει ο οδηγός και περιλαμβάνει εγγύηση αντικατάστασης σε περίπτωση βλάβης της μπαταρίας ή ανεπαρκούς χωρητικότητας.

Το κόστος κτήσης δεν πτοεί τους Ευρωπαίους αφού εμπορική πορεία του Twizyμιλάει από μόνη της και είναι φυσικά ένα λαμπρό παράδειγμα άριστης συνεργασίας της κατασκευάστριας εταιρίας με την κοινωνία και το αγοραστικό κοινό. Γιατί πολύ απλά όταν η κοινωνία στηρίζει με υποδομές και κατάλληλες εγκαταστάσεις τη φιλοξενία και την κυκλοφορία τέτοιων οχημάτων, είναι φυσικό επακόλουθο το αγοραστικό κοινό να επιλέξει μία εναλλακτική και πιο οικολογική πρόταση μετακίνησης. Στην Ελλάδα βέβαια των 3 και 4 σταθμών διοδίων σε μία απόσταση 100χμλ σε εθνικό δίκτυο μπορεί να φαντάζει μακρινό και δύσκολο να φτιάξουμε κατάλληλες εγκαταστάσεις αλλά και δρόμους για την κυκλοφορία ενός τέτοιου οχήματος αλλά είμαι σίγουρος ότι ένα αυτοκίνητο σαν το Twizyθα έκανε την καθημερινή μας μετακίνηση tooeasy..

   Κωνσταντίνος Ι. Μπεκιάρης
Τεχνολόγος Μηχανικός Οχημάτων

1 2 3 4 5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *