Τα ελαστικά οχημάτων έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ενώ οι διαφορές μεταξύ των ελαστικών αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας είναι αρκετές.
Φυσικά τα ελαστικά είναι τα μόνα σημεία επαφής ενός οχήματος με το έδαφος, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζουμε τα ελαστικά και να τα ελέγχουμε τακτικά. Ενώ ο έγκαιρος έλεγχος και η συντήρηση των ελαστικών είναι σημαντικοί τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τις μοτοσυκλέτες και φυσικά είναι ελαφρώς πιο σημαντικό να γίνεται όταν πρόκειται για τις μοτοσυκλέτες.
Υπάρχει μια διαφορά τόσο στα ελαστικά μοτοσυκλέτας όσο και στα ελαστικά αυτοκινήτου. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου έχουν διαφορετική σχεδίαση σε σχέση με της μοτοσυκλέτας, είναι δηλαδή επίπεδα και δεν έχουν ενισχυμένο πλευρικό τοίχωμα.
Από την άλλη πλευρά, τα ελαστικά μοτοσικλετών έχουν γενικά στρογγυλό σχήμα και υπάρχει μια πάρα πολλή καλή συνεργασία του συστήματος διεύθυνσης με το ελαστικό της μοτοσυκλέτας.
Τα ελαστικά αυτοκινήτων έχουν ένα αρκετά επίπεδο προφίλ και μια επιφάνια επαφής που παραμένει σταθερή σε μέγεθος ή σχήμα, τα ελαστικά μοτοσικλετών έχουν προφίλ σχήματος U και η επιφάνεια επαφής με το οδόστρωμα αλλάζει μέγεθος και σχήμα κατά τη στροφή. Το σχήμα ενός ελαστικού μοτοσικλέτας έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί μια σταθερή επιφάνεια επαφής σε όλο σχεδόν το σχήμα του.
Τα ελαστικά των οχημάτων είναι γενικά σχεδιασμένα για να κάνουν το αυτοκίνητο/μοτοσυκλέτας να επιταχύνει χρησιμοποιώντας τη μηχανική δύναμη του κινητήρα για να κινηθεί προς τα εμπρός με τη χρήση της τριβής από το έδαφος.
Επίσης, ταυτόχρονα, χρειάζεστε τις ίδιες δυνάμεις τριβής μεταξύ των ελαστικών και της επιφάνειας για να σταματήσετε το όχημά σας. Έτσι, ανεξάρτητα από το πόσο καλά είναι τα φρένα σας, τα ελαστικά σας πρέπει επίσης να είναι καλής ποιότητας για ασφαλές φρενάρισμα.
Άρα λοιπόν πρέπει να καταλάβαμε τον σκοπό του ελαστικού ενός αυτοκινήτου στην παραπάνω παράγραφο, αλλά τα ελαστικά μοτοσικλετών είναι λίγο πιο δύσκολα σε σύγκριση με αυτά του αυτοκινήτου.
Ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιεί περίπου το 90% της επιφάνειας του πέλματος του ελαστικού του ενώ στρίβει, μία μοτοσυκλέτα όμως χρησιμοποιεί μόνο το 40% και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό της γωνίας κλίσης, την ταχύτητα και την απόκλιση του δρόμου.
Επίσης, το μπροστινό ελαστικό της μοτοσυκλέτας πρέπει να έχει μεγαλύτερο πρόσφυσης κατά τη διάρκεια μιας στροφής σε σύγκριση με το πίσω ελαστικό. Από την άλλη πλευρά, όλα τα ελαστικά, δηλ και τα τέσσερα, ενός αυτοκινήτου παρέχουν παρόμοια πρόσφυση και ανάδραση σε ιδανική κατάσταση.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αίσθηση του οδηγού κατά την οδήγηση.
Η συμπεριφορά διαφορετικών ελαστικών στο ίδιο όχημα το αντιλαμβάνεται πολύ εύκολά ο οδηγός μιας μοτοσυκλέτας και σχεδόν καθόλου ο οδηγός αυτοκινήτου.
Η αίσθηση του οδηγού κατά την οδήγηση μια μοτοσυκλέτας είναι έντονη από το εμπρός ελαστικό με μία αντικατάσταση διαφορετικού ελαστικού ακόμα και της ίδιας μάρκας .
Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης , διαφορετική σχεδίαση του πέλματος .
Επιπλέον το ελαστικό της μοτοσυκλέτας είναι πολύ πιο μαλακό σε σχέση με του αυτοκινήτου όχι γιατί έχει μικρότερο βάρος αλλά για καλύτερο κράτημα αλλά και για να αντιμετωπιστεί η ολίσθηση.