Μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων από την Suzuki για το GSX-R1000

Η Susuki παρουσιάζει το νέο GSX-R1000 του 2018. Στο νέο Suzuki Racing VVT του 2018 έχουν προσθέσει μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων(VVT) και είναι πολύ απλούστερος από τα περισσότερα άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε άλλες μηχανές.

Η διαδικασία VVT μεταβάλλει τον χρονισμό ανοίγματος και κλεισίματος της βαλβίδας εισαγωγής και της βαλβίδας εξαγωγής μιας μηχανής. Η επικάλυψη των δύο βαλβίδων, δηλαδή το άνοιγμα της βαλβίδας εισαγωγής και το κλείσιμο της βαλβίδας εξαγωγής, βελτιστοποιεί την αύξηση της ισχύος που παράγεται από τον κινητήρα.

GSX-R1000-VVT

Το σύστημα αυτό δουλεύει φυγοκεντρικά αποτελείται από 12 σφαίρες από χάλυβα που τρέχουν σε αυλακώσεις .

Το σχέδιο Suzuki χωρίζει τον οδοντωτό τροχό του εκκεντροφόρου σε δύο μισά. Το ένα μισό φέρει τον ίδιο τον οδοντωτό τροχό, ο άλλος συνδέεται με τον εκκεντροφόρο άξονα και υπάρχουν περιθώρια για μερικές μοίρες περιστροφής μεταξύ των.

Υπάρχουν ακτινικές αυλακώσεις  στα δύο μισά του οδοντωτού τροχού και είναι ελαφρώς καμπυλωμένες. Σε αυτές τις αυλακώσεις προσαρμόζονται οι χαλύβδινες σφαίρες. Αυτές κινούνται προς τα έξω με την φυγόκεντρο δύναμη καθώς αυξάνονται οι στροφές.
Καθώς οι σφαίρες κινούνται προς τα έξω λόγω της φυγοκέντρου και το γεγονός  ότι οι ακτινικές εγκοπές είναι καμπ υλωμένες τότε περιστρέφεται ο ένας  σε σχέση με το άλλο, μεταβάλλοντας τον χρονισμό των βαλβίδων.

Η Suzuki δηλώνει ότι ανέπτυξε το σύστημα VVT στον αγώνα MotoGP, όπου ανταποκρινόταν  αξιόπιστα για αρκετά χρόνια.

tech-suzuktech-suzuki-vvt45

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *