Hμι – ενεργητική Ανάρτηση ÖHLINS Smart EC 2.0

Πολλές εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλετών εφοδιάζουν μοντέλα τους με ημι- ενεργητικές αναρτήσεις με σκοπό την άνεση του οδηγού αλλά και για περιπτώσεις ακραίες οδήγησης. Έτσι χρησιμοποιούν  το σύστημα ÖHLINS Smart EC 2.0.  το οποίο αναπτύχθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Upplands Vasby της Σουηδίας . Το σύστημα αυτό προσφέρει καλές αποδώσεις στις μοτοσυκλέτες και με την συνεργασία της ομάδας Yamaha WorldSBK συνεχίζουν την βελτίωση του συστήματος.

Το σύστημα αυτό είναι μια ημι- ενεργητική ανάρτηση και περιλαμβάνει πιρούνι NIX30 EC, αμορτισέρ ΤΤΧ 36 EC και σταμπιλιζατέρ τα οποία συνεργάζονται και ελέγχονται από ένα  λογισμικό  που έχει εξελίξει η Σουηδική εταιρεία.

Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος ελέγχου «Suspension Control Unit», επιλέγει διαφορετικά προεπιλεγμένα επίπεδα απόσβεσης των μπροστινών αναρτήσεων, της πίσω ανάρτησης και του αμορτισέρ του τιμονιού, ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία, τις προσωπικές ρυθμίσεις και τις συνθήκες οδήγησης.

Το σύστημα ελέγχει επίσης τη συμπεριφορά του αμορτισέρ του τιμονιού (σταμπιλιζατέρ), με στόχο την απόσβεση της στιγμιαίας στροφής του τιμονιού, παρεμβαίνοντας ηλεκτρονικά στην υδραυλική απόσβεση του ίδιου του αμορτισέρ.

 Για να πραγματοποιηθεί αυτό ο εγκέφαλος δέχεται από τους αισθητήρες σήματα, περισσότερες από 100 φορές το δευτερόλεπτο για να γίνουν οι διορθώσεις στις αναρτήσεις.

Έτσι, το Smart EC 2.0 ελέγχει συνεχώς τις αλλαγές στη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη και φροντίζει ώστε να βελτιστοποιήσει  την δύναμη συμπίεσης και απόσβεσης των αναρτήσεων με βάση τη συμπεριφορά του οχήματος κατά την οδήγηση.

ΡΥΘΜΙΣΗ

Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει την χειροκίνητη ή αυτόματη ρύθμιση της ανάρτησης.

Η χειροκίνητη λειτουργία αφήνει την ανάρτηση να λειτουργεί με πιο συμβατικό τρόπο, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά των τριών λειτουργιών της χαρτογράφησης, track, sports και road – που μπορούν να εφαρμοστούν και στη ημι-ενεργητική λειτουργία. Φυσικά σε αυτή την επιλογή ο εγκέφαλος της ανάρτησης  δεν αντιδρά δυναμικά στις κινήσεις της μοτοσυκλέτας αλλά οι ρυθμίσεις είναι σταθερές όπως σε μια συμβατική ανάρτηση.

Στη ημι-ενεργητική λειτουργία, το σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα από την ανάρτηση, τα φρένα, το γκάζι και την IMU για να ρυθμίζει συνεχώς τις αναρτήσεις ανάλογα με την επιφάνεια του οδοστρώματος και το στυλ οδήγησης. Ρυθμίζοντας το σύστημα σε σκληρότερη ή μαλακότερη, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σπόρ ή για τουριστική οδήγηση.

Συγκεκριμένα το σύστημα ανάρτησης έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

– καλύτερη δυνατή πρόσφυση κατά την διάρκεια της επιτάχυνσης

– Καλύτερος έλεγχος μετατόπισης βάρους

  • Σωστή ισορροπία στο κέντρο της στροφής
  • Καλύτερη γεωμετρία κατά την είσοδο στην στροφή
  • Συμπίεση κατά την διαδικασία φρεναρίσματος για καλύτερη πρόσφυση

Αν παρουσιαστεί κάποια ηλεκτρική βλάβη στο σύστημα ανάρτησης ανάβει ενδεικτικό λαμπάκι , το σύστημα βγαίνει εκτός και η ανάρτηση δουλεύει σαν συμβατική.

Οι ημι-ενεργές αναρτήσεις Öhlins Smart EC 2.0 είναι ήδη τοποθετημένες στις παρακάτω μοτοσυκλέτες:

Aprilia RSV4
Ducati Multistrada
Ducati Panigale
Honda CBR1000 SP
Yamaha YZF-R1M

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *