ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EBS.

Το σύστημα αυτό υποβοήθησης του φρεναρίσματος των βαρέων οχημάτων και όχι μόνο είναι προέκταση των ήδη γνωστών συστημάτων της πέδησης, με προεξάρχον το ABS.
Στην πραγματικότητα είναι μία πολύ καλή εξέλιξη του ABS σε ένα πιο σύνθετο σύστημα, το οποίο έχει σκοπό να προλαβαίνει τις χειρότερες καταστάσεις.
Υπάρχουν έξτρα ειδικοί αισθητήρες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στο εμπρός μέρος του οχήματος και το οποίο ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που πλησιάσει το όχημα του σε μικρότερη απόσταση από την ασφαλή που θα πρέπει να βρίσκετε σε σχέση με το προπορευόμενο όχημα.
Και το σύστημα αυτό συνεχίζει να επενεργεί και παρακάμπτει τον οδηγό στην περίπτωση που ο οδηγός δεν ανταποκριθεί στις ηχητικές ή άλλες ειδοποιήσεις του συστήματος και συνεχίζει χωρίς να επιβραδύνει.
Και τότε το σύστημα EBS αναλαμβάνει το ίδιο να φρενάρει το όχημα, ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Mercedes-Benz Actros – Active Brake Assist 3 (ABA 3)

Το σύστημα αυτό λοιπόν έχει εφαρμοστεί από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές φορτηγών και λεωφορείων. Η Mercedes-Benz, το έχει εφαρμόσει στα νέα της φορτηγά και το ονομάζει ABA 3ης γενιάς, και αντιδρά, όπως αναφέρουν οι τεχνικοί τους, αποτελεσματικά τόσο σε κινούμενο όσο και σε ακίνητο εμπόδιο. Το σύστημά αυτό λοιπόν μπορεί να σταματήσει μέχρι ακινητοποίησης το φορτηγό σε περίπτωση που εμπρός του βρίσκεται ένα σταθερό αντικείμενο.

MAN ΕΒΑ (Emergency Brake Assist)
Ενώ η γερμανική εταιρία, ΜΑΝ, εξέλιξε το δικό της σύστημα και το ονοματίζει ΕΒΑ (Emergency Brake Assist) και το διαθέσιμο σε όλες τις σειρές των ΜΑΝ (TGL, TGM, TGS και TGX) από το καλοκαίρι του 2013. Το σύστημα αυτό της ΜΑΝ στηρίζεται στις πληροφορίες που δίνει ένας σένσορας ραντάρ που βρίσκεται κάτω από την εμπρός πινακίδα του οχήματος.

 

Volvo “Collision Warning with Emergency Brake”
Τέλος η εταιρεία Volvo έχει και αυτή ένα αντοιστηχο σύστημα το οποίο ονομάζει “Collision Warning with Emergency Brake”. Ο σκοπός και για αυτό είναι να προλάβει μια απροσεξία του οδηγού για τυχόν πρόσκρουση σε προπορευόμενο όχημα. Το σύστημα αυτό στηρίζεται στον συνδυάσμό ενός ραντάρ και μίας κάμερα, για να διαβάζουν τα γενόμενα της κίνησης εμπρός του οχήματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *